Vianoce v Číne sa neoslavujú. Je to normálny pracovný deň. FOTO: Nuno Alberto
StoryEditor

Čínske mesto Yiwu "robí" Vianoce pre celý svet. Stromčeky chrlí aj na Štedrý deň

27.12.2022, 00:00
  • Pandémia covidu-19 narušila v minulosti logistiku tohto „vianočného“ mesta.
  • Nákaza mala vplyv aj na vodičov kamiónov a cestnú dopravu.

V závislosti od toho, kde na svete sa nachádzate, si na Vianoce kupujete vianočný stromček. Niektorí si jednoducho idú na záhradu odrezať vlastnú jedličku. Vzhľadom na to, že Čína je najväčším svetovým vývozcom na svete, nemalo by prekvapiť, že je aj najväčším výrobcom umelých vianočných stromčekov. Odhaduje sa tiež, že približne dve tretiny svetových vianočných ozdôb pochádzajú z Číny. A to aj napriek tomu, že Vianoce tam ani nie sú oficiálnym sviatkom. Presnejšie, výroba vianočného tovaru sa uskutočňuje v okolí mesta Yiwu vo východnej provincii Zhejiang.

„Tam sa nachádza viac ako 600 tovární a dielní. Veľkosť trhu v Yiwu je porovnateľná až s 26 veľkými obchodnými domami a je miestom zrodu väčšiny vianočných výrobkov, ktoré sa kupujú, predávajú a vešajú po celom svete,“ píše portál iContainers. Z Yiwu premávajú nákladné vlaky priamo do Madridu, Londýna, Prahy a Teheránu. Železničná trať Londýn – Yiwu, ktorá bola otvorená v roku 2017, je v skutočnosti dlhá 12-tisíc km a prechádza cez Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Poľsko, Bielorusko, Rusko a Kazachstan. Celá cesta trvá menej ako 20 dní. Vianočná výroba v Yiwu je veľkoplošná a trh je bezpochyby obrovský.

Podľa údajov colných orgánov v Chang-čou sa v období od septembra 2016 do augusta 2017 z Yiwu vyviezli vianočné výrobky v hodnote troch miliárd dolárov, čo je polovica toho, čo len USA minú na ozdoby. Objednávky z USA tvoria až tretinu obchodu niektorých predajcov vianočných výrobkov v Yiwu. Výroba v Yiwu prebieha takmer po celý rok. Jediná prestávka nastáva počas čínskeho nového roka v januári alebo vo februári. Inak sa vianočné stromčeky vyrábajú každý deň. Dokonca aj na samotné Vianoce.

„Väčšina objednávok však prichádza v lete, aby mali pracovníci dostatok času stihnúť ich splnenie do Vianoc. Najrušnejšie obdobie na výrobu vianočných ozdôb je preto v júni a júli,“ dodáva portál.

Pandémia covidu-19 narušila v minulosti logistiku tohto „vianočného“ mesta. Nákaza mala vplyv aj na vodičov kamiónov a cestnú dopravu. Zhu Qiucheng, generálny riaditeľ spoločnosti Ningbo New Oriental Electric Industrial Development, pre Global Times povedal, že epidémiu a jej vplyv bolo možné kontrolovať. VIanoce sa pre pandémiu oneskorili napríklad v Amerike.

“Letecká doprava bola plne obsadená až do 25. decembra, čo znamená, že niektoré výrobky na Vianoce dorazili do USA až po tomto sviatku,“ povedal Wang a dodal, že priame lety z Číny do USA trvajú jeden deň, zatiaľ čo prestupné lety potrebujú tri až päť dní. „Vianočné výrobky, ktoré sa v roku 2021 posielali letecky, boli najmä ozdoby. Prepravná

sadzba je 12 dolárov za kilogram,“ problížil, ako vyzerala vianočná sezóna počas pandémie. Napríklad výrobný cyklus vianočných stromčekov je 15 až 30 dní. Preprava je však náročná. Na kontajnery a lode sa dlho čakalo.

Podľa údajov amerického ministerstva obchodu približne 85 percent umelých vianočných stromčekov dovážaných do USA pochádza z Číny. V roku 2021 vianočné stromčeky postavilo približne 94 miliónov domácností. Z týchto stromčekov bolo 85 percent umelých a 15 percent živých, vyplýva z prieskumu agentúry ACTA. To znamená, že približne 68 miliónov umelých stromčekov, ktoré USA potrebovali, v roku 2021 pochádzlo z Číny.

Pri stromčekoch ešte zostaneme. Spájajú sa s nimi aj už spomenuté vianočné ozdoby. Tie sa v minulosti skladali z farebných papierov, popcornových šnúrok, zo sviečok, sladkostí a z iných jednoduchých ozdôb. Dnešné Vianoce sa stali vytváraním atmosféry, ktorá vyzerá luxusne a moderne. Mnohé spoločnosti a ľudia sa predbiehajú v nákupe drahých ozdôb a jedinečnom dizajne svojich stromčekov. Od vianočných ozdôb až po vianočné stromčeky, drahé ozdoby majú zvyčajne vysokú cenu kvôli šperkom, ktoré sa používajú na ich výrobu. Tieto figúrky a stromčeky sa časom stanú ikonickými a stanú sa súčasťou histórie. Aké sú najdrahšie vianočné ozdoby na svete?

Hotel Kempinski Bahia v Španielsku zvíťazil v roku 2019, keď vytvoril rekord vo vystavení najdrahšieho vianočného stromčeka na svete v hodnote 15 miliónov dolárov. Ako informoval Forbes, stromček pokropený prírodnými diamantmi sponzorovala britská dizajnérka Debbie Wingham. Zdobili ho diamanty v odtieňoch červenej, bielej, čiernej a ružovej farby. Mal drahé diamanty, napríklad červený oválny diamant za 5,5 milióna dolárov, ružový diamant za 2,6 milióna dolárov, čierny diamant za 590-tisíc dolárov a mnohé ďalšie.

Medzi ďalšie extravagantné vianočné ozdoby patrí spievajúci sob za 6 960 dolárov, kryštáľový baliaci papier za 7 459 dolárov a stojan na stromček Swarovski za 14-tisíc dolárov. Šperky sa stali základným prvkom elegantnej vianočnej výzdoby.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 01:27