František Burda je investičným analytikom spoločnosti FinGO.sk. FOTO: FinGO.sk
StoryEditor

Investičný analytik pre HN: Víťazom tohto roka môže byť pokojne i bitcoin. Vlani sa nedarilo energiám a doláru

14.01.2024, 12:10
  • Investičný analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ktorým investičným segmentom sa v uplynulom roku najvac darilo.
  • Kto sa, naopak, zaradil medzi hlavných porazených.
  • Aký vývoj na trhoch očakáva v roku 2024. 

Čo priniesol z hľadiska investícií minulý rok? Hýbali trhom ešte stále krízy ako vysoká inflácia a zasiahli výrazne do rozhodovania investorov?

Začiatkom roka 2023 trhom hýbali najmä krachy amerických bánk. Finančné trhy počas celého roka ovplyvňovala vojna na Ukrajine či konflikt v Izraeli, ale aj ďalšie nové ohniská konfliktov. Investori napäto sledovali vyjadrenia centrálnych bánk, pretože čakajú na vytúžené prvé zníženie úrokových sadzieb, uvoľnenie menovej politiky a podporu ekonomík.

Ktoré segmenty sa stali víťazmi minulého roka? Čo najviac rástlo a bolo bezpečným prístavom?

Darilo sa hlavným svetovým akciovým trhom. Akcie v podstate vymazali veľké straty z roku 2022. Menej úspešné boli energie. Konečne sa začali preberať dlhopisy. Výnos na 10-ročných amerických dlhopisoch atakoval päť percent. Darilo sa aj kryptomenám. Bitcoin sa zhodnotil o viac ako 100 percent. Úspech zaznamenalo aj zlato, ktoré sa vyšvihlo na nové maximá. 

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície?

Pandémia priniesla prudký vývoj nových technológií. V predchádzajúcich rokoch na to nárastom reagovali akcie firiem zaoberajúcich sa napríklad videokonferenčnými hovormi, digitalizáciou a podobne. Ako sa technologickým firmám darilo v uplynulom roku? Udržiavali si rast alebo sa ich boom skončil?

Technológie sú stále v hľadáčiku investorov, veď jeden z najznámejších indexov zarobil 40 percent. Jedným z víťazov roka sa stali veľké americké technologické firmy, ktoré sa niekedy označujú aj ako veľká sedmička. Vďaka ošiaľu okolo umelej inteligencie prudko rástla najmä trojica Nvidia, Microsoft a Alphabet. Umelá inteligencia pravdepodobne prinesie ľudstvu novú revolúciu, to nepochybne bude zásadne ovplyvňovať aj finančné trhy.

Naopak, ktoré investičné segmenty patrili medzi porazených?

Vysoká inflácia spomalila trh s hypotékami a ten sa prelial do poklesu cien nehnuteľností. Tiež sa nedarilo sektoru energií a americkému doláru.

Aký vývoj očakávate v tomto roku – kto bude víťaz a kto porazený?

Víťazom môže byť pokojne aj bitcoin, keďže stovky miliónov dolárov čakali na schválenie  bitcoinových ETF. Opraty v rukách mala Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v USA, ktorá sa nakoniec rozhodla dať kryptomenovým ETF zelenú.

Začiatkom decembra prepisovala cena zlata rekordy, keď sa dostala na úroveň viac ako 2 100 dolárov za trojskú uncu. Budú drahé kovy lámať rekordy aj tento rok?

Obchodníci tvrdo zrazili cenu zlata, hneď ako otestovala hranicu 2 100 dolárov za jednu uncu. Vietor z plachiet zlatu odoberajú stále vysoké úroky, ktoré držia centrálne banky. Aj keď geopolitické rizika nepoľavujú, lepšie zhodnotenie zlata a prekonávanie historických maxím môžeme očakávať až po uvoľnení menovej politiky.

image

Pacient Európy? Nemecká ekonomika mieri do technickej recesie, nadol ju sťahujú reality a stavebníctvo

Učí sa čoraz viac Slovákov investovať – jednoducho povedané, neukladať peniaze do vankúša, ale ich správnym investovaním ochrániť pred znehodnotením?

Investovanie si už aj na Slovensku získava väčšiu popularitu, ale, bohužiaľ, stále platí, že máme na účtoch neuveriteľných viac ako 40 miliárd eur. Tie sa prakticky nezhodnocujú alebo sa zhodnocujú len minimálne. Slováci tak prichádzajú o možné výnosy, ktoré by získali, ak by začali investovať. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 19% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-02 13:22:25 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície? 02 - Modified: 2023-11-24 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pacient Európy? Nemecká ekonomika mieri do technickej recesie, nadol ju sťahujú reality a stavebníctvo 03 - Modified: 2023-11-23 07:04:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Ukrajiny? Chceme hľadať možnosti najmä v prihraničných regiónoch, tvrdí pre HN vicepremiér Peter Kmec
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:31:06 - Feat.: - Title: Rozmach, ktorý ťahá vpred aj najmenších. Francúzi u nás investujú milióny a prácu dajú desiatkam ľudí 03 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 03:09