Nastúpili na vlnu kupovania si na dlh, bolo to jednoduché a pohodlné. Avšak obed zadarmo neexistuje, vidíme to na súvahe Fedu, vraví Diana Janošťáková. FOTO: Golden Oak Trust
StoryEditor

V zlých časoch chcem vlastniť zlato. Je to nepochopené aktívum, vraví odborníčka (rozhovor)

24.03.2024, 23:37

Ľudia nevenujú pozornosť riziku znehodnotenia eura. "Zlato chcem mať k dispozícii a v najhoršom vedieť začať žiť nový život, kdekoľvek to bude potrebné", hovorí obchodná manažérka v spoločnosti Golden Oak Trust Diana Janošťáková.

Hovoríte, že „zlato je jedným z najmenej pochopených aktív“. Kedysi pritom bolo zlato bežným platidlom, dodnes ho poznajú na celom svete. Kde a kedy sme stratili pochopenie pre zlato ako aktívum?

Presne tak, zlato má fantastickú históriu. Všetci na planéte Zem vieme, že je hodnotné. Je tu s nami viac ako päťtisíc rokov v úlohe peňazí v rôznych formách. V dejinách človeka bolo len veľmi málo investícií, ktoré si zachovali svoju hodnotu tisíce rokov. Úplné opustenie zlata ako investície sa rovná neznalosti histórie. Zlato pôsobí ako stabilný uchovávateľ hodnoty tým, že si dlhodobo udržiava svoju kúpnu silu. Má obmedzený rast ponuky, čo z neho robí vzácne hmotné aktívum. V časoch ekonomických turbulencií, keď sa hotovosť znehodnocuje, ceny zlata často rastú, čím sa zachováva bohatstvo.

Kde sa teda stala chyba? 

Nastalo to veľmi veľmi postupne, keď sme nastúpili na vlnu kupovania si na dlh, chceli sme všetko a hneď a dvakrát toľko. Bolo to jednoduché a pohodlné. Avšak obed zadarmo neexistuje, vidíme to na súvahe Fedu a platíme za to znehodnocovaním meny či už v dolároch, eurách alebo v jenoch. Z môjho pohľadu, zlato je jedným z najmenej pochopených aktív. Za posledných 20 rokov vytvorilo viac bohatstva ako európske akcie, napriek tomu ho má vo svojom portfóliu málokto.

Máloktorý bežný človek do detailu chápe súvislosti medzi tlačením peňazí a úbytkom hodnoty dnešných fiat peňazí. Je finančný systém neprehľadný, a preto nevieme identifikovať stratu hodnoty toho, v čom dnes uchovávame majetok? 

Máte pravdu, nechápe. Aj keď ľudia majú tendenciu myslieť si, že mena je do značnej miery trvalá vec, a veria, že „hotovosť“ je bezpečným aktívom na držanie, nie je to pravda. Všetky meny sa časom znehodnocujú alebo prestanú existovať a keď ľudia držia hotovosť a dlhopisy, čo sú pre nich prísľuby, že dostanú peniaze, tie sú znehodnotené alebo vymazané. Je to preto, že tlačenie veľkého množstva peňazí a devalvácia dlhu je najvýhodnejším spôsobom zníženia alebo vymazania dlhovej záťaže.  Napriek tomu, že tvorcovia politiky majú asi štyri možnosti, ktoré môžu použiť, aby znížili úroveň dlhu a dlhovej služby, tlačenie peňazí je v porovnaní s ostatnými najvýhodnejším, pre ľudí najmenej zrozumiteľným a najbežnejším veľkým spôsobom reštrukturalizácie dlhov. Vo väčšine prípadov to spôsobuje, že aktíva stúpajú v znehodnocujúcej sa mene, ktorú ľudia používajú na meranie svojho bohatstva, takže sa ľudom zdá, že bohatnú.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: 1 - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň 02 - Modified: 2024-03-20 08:58:36 - Feat.: 1 - Title: Ruskí baníci sú v podzemí už tretí deň, kontakt s nimi sa zatiaľ nepodaril 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bitcoin na vzostupe. Prečo jeho cena rastie? 04 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: 1 - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie
01 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 02 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 04 - Modified: 2024-04-04 13:14:21 - Feat.: - Title: Inflácia v eurozóne podľa ECB smeruje k jej cieľovej hodnote. Sadzby by mohli klesnúť 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
12. apríl 2024 11:00