Poslanec SaS Juraj DrobaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Prečo uspeli nezávislí a nové tváre?

06.11.2017, 08:25
Logickým dôsledkom tohto javu bol úspech nových, neopozeraných tvárí.

Neúspech pre odmietnutie Smeru?

V Bratislave dosiahol počet nezávislých poslancov polovicu. Veľkú časť budú nezávislí tvoriť aj v Nitre či ďalších krajoch.

Špecifickým prípadom je Bratislava, kde bol v predvolebných prieskumoch favoritom bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Ten kandidoval ako nezávislý.

Niekoľko dní pred voľbami mu však vyjadrila podporu strana Smer, čo samotný Ftáčnik odmietol.

Mnohí analytici považovali túto podporu ako bozk smrti od Fica a tiež ako jeden z dôvodov, prečo Ftáčnik v Bratislave napokon neuspel.

Zvíťazili odborné predpoklady


Zvíťazil tu pomerne neopozeraný a mladý politik Juraj Droba, kandidát pravice. Ftáčnik zaznamenal trpkú porážku, keď ho predbehol ešte aj nezávislý Rudolf Kusý.

Drobov úspech spočíva aj v tom, že pravicové strany sa dokázali zhodnúť na podpore jedného kandidáta.

Ľavici tak nevyšla stávka na to, že v jednokolovom systéme volieb sa hlasy pre pravicu rozriedia na viacerých kandidátov, z čoho bude v konečnom dôsledku ťažiť práve Ftáčnik.

Okrem únavy z opozeraných politikov sa však ukázalo, že veľká časť Slovákov vyjadrila nespokojnosť z fungovania súčasných strán.

Večné korupčné škandály či hádky potrestali voliči hlasom pre tých, ktorí nie sú spájaní so žiadnou stranou.

Zároveň mnohí hlasovali na základe odborných predpokladov jednotlivých kandidátov, a nie straníckej príslušnosti či podpory.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:50