TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Hrozí reálne rozpad Smeru?

16.11.2017, 23:00
Pred decembrovým snemom strany tak ponúkli svoje funkcie podpredsedovia Smeru Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga, Marek Maďarič, Peter Pellegrini a Peter Kažimír.

„Robert Fico to považuje za prejav vysokej politickej kultúry. Zároveň vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci," píše sa v stanovisku tlačového oddelenia Smeru.

Ponuka na abdikáciu
Otázka teda je, či to vedenie strany, azda s výnimkou Maďariča, myslí s ponukou na abdikáciu vážne a či nejde len o predstieranú sebareflexiu. Minister kultúry naznačil, že sa cíti byť unavený, a naznačil pochybnosti, či vôbec dokáže byť ešte platným členom vedenia.
Podľa experta však reálny rozpad Smeru bezprostredne nehrozí. „Samozrejme, Robert Fico je stále najvýraznejšia tvár strany a Smer si bez neho v tejto chvíli neviem predstaviť. Ale na rozdiel od iných subjektov vedených povedzme Mariánom Kotlebom či Borisom Kollárom už Smer nie je stranou jedného muža," doplnil Koziak.
Strana by sa tak rozhodne nerozpadla ani po prípadnom odchode Maďariča či ďalších podpredsedov. Vo svojich štruktúrach má dostatok ľudí, ktorí by ich dokázali nahradiť.
Navyše, v Smere neexistujú žiadne názorové platformy, ktoré by mali výrazne odlišný postoj od vedenia, ako sme to v minulosti viackrát videli napríklad v prípade KDH. Kresťanských demokratov v priebehu dejín štiepili ľudia ako Mikuláš Dzurinda, Vladimír Palko, Daniel Lipšic či Radoslav Procházka. Odchodu kľúčových osobností, ktoré následne založili vlastné strany, sa nevyhli ani HZDS či SDKÚ.

Jednotný Smer
Smer je však politicky a programovo taký jednotný a Fico má v ňom takú silnú pozíciu, že rozdelenie strany, ako ho kedysi zažívalo KDH, je v tomto okamihu len veľmi málo pravdepodobné.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 02:28