REUTERS/Leonhard Foeger
StoryEditor

Ako je na tom Rakúsko?

29.12.2017, 23:00
Vo vláde nastala unikátna situácia.

Rakúska vláda oficiálne zložila prísahu, krajine bude vládnuť spojenie ľudovcov na čele s najmladším lídrom doteraz, 31-ročným Sebastianom Kurzom spolu so slobodnými. Vláda vyvolala viaceré protesty u obyvateľov, ktorí kričali aj heslá ako „nacisti von“. Koalícia sľubuje zastavenie ilegálnej imigrácie a odpor k európskemu centralizmu. Ide o unikát v európskom meradle, kedy strana s rétorikou tohto typu skutočne zosobnila svoj úspech do reálnej sily v štáte. Je táto extrémne pravicová vláda naozaj nacistická?

Na čele Strany slobodných je Heinz Christian Strache, ktorý už v minulosti vytesnil islam z mapy Európy – podľa neho nemá v nej miesto a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú nazval najnebezpečnejšou ženou Európy za jej otvorenú migračnú politiku. Nová koalícia nepočíta ani so sociálnymi benefitmi pre žiadateľov o azyl.

Rakúsko bude v druhej polovici roka 2018 hostiť predsedníctvo v Rade Európy. Počas neho chce apelovať na to, aby Brusel mal silné slovo vo veľkých otázkach európskeho záujmu, ale ustúpil pri tých menších, ktoré by mal nechať v kompetenciách členských štátov. Kurz tiež nechce odstúpiť od podpory sankcií proti Ukrajine, aj keď ich Slobodní, podobne ako iné extrémne pravicové strany chceli pôvodne zrušiť. Okrem toho, koalície chce definitívne ukončiť snahu Turecka pripojiť sa k Európskej únii.

Strache reprezentuje novú generáciu v strane, ktorá pôvodne vznikla v roku 1956 na čele s bývalým veliteľom SS. Až do odchodu Jorga Haidera v roku 2005 otvorene velebila Židov a bola jednoznačne antisemitistická. Strache ju chce teraz očistiť od antisemitov a fašistov a vytvoriť z nej občiansky obľúbenú protimigrantskú stranu.

O charaktere strany hovorí aj to, že uznala Izrael ako štát Židov (čo nespravila žiadna predchádzajúca vláda) a navštívili ho viacerí lídri strany. Ide teda jednoznačne o inú stranu ako o tú, na ktorú pod Haiderovou vládou Európska únia uvalila sankcie. Téme sme sa venovali aj tu. Práve proizraleský postoj má stranu od jej bývalého smerovania ako domov neonacistom a xenofóbov zmeniť.

Spoločná koalícia ľudovcov a slobodných odmieta politický islam, ktorý môže viesť k radikalizácii, antisemitizmu, nebezpečenstvu a terorizmu.

Vláda sa v dokumente tiež prihlásila k tomu, že nacizmus je jednou z najhorších tragédií v svetovej histórii a Rakúsko pripúšťa za neho spoluvinu a zodpovednosť. Koalícia tiež sľúbila pripomínať si tých, ktorí takéto hrozné útrapy zažili.

Téme rakúskych volieb sme sa venovali aj tu a tu.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 02:15