StoryEditor

Politológ Pehe: Zeman dobre vystihol nálady v časti českej spoločnosti

14.01.2018, 14:15
Momentálne je to zhruba 50 na 50, že sa Miloš Zeman stane víťazom, povedal pred prvým kolom volieb pre HN český politológ Jiří Pehe.

Prezident Miloš Zeman počas piatich rokov svojho úradovania do značnej miery polarizoval spoločnosť. Čím si vysvetľujete, že si napriek tomu udržiava medzi ľuďmi pomerne vysokú popularitu?
Podľa mňa je to v prvom rade preto, že sa Miloš Zeman zameral na špecifický segment českej spoločnosti, ktorý na základe posledných prieskumov reprezentuje zhruba polovicu voličov. Tento segment by som nazval postkomunistickým. Myslím si, že Zeman celkom dobre vystihuje nálady v tejto časti spoločnosti. Týmto ľuďom hovorí, čo chcú počuť, chodí medzi nich na námestia. To je jeho hlavná devíza. Im zrejme až tak veľmi neprekáža jeho spôsob vystupovania, ktorý budí rôzne kontroverzie. Naopak, považujú to za súčasť jeho politického štýlu. Zeman oslovuje práve týchto ľudí. Takže to je dôvod jeho súčasného úspechu, ale zároveň to môže byť aj príčina jeho možnej prehry.

Ako to myslíte?
Takýmto vystupovaním značne polarizoval spoločnosť. Keď sa pozrieme na posledné čísla v prieskumoch, momentálne je to zhruba 50 na 50, že sa stane víťazom. Ukáže sa to hlavne v druhom kole prezidentských volieb. Ak by proti nemu postúpil kandidát Jiří Drahoš, tak Zemanovi hrozí, že bude porazený.​

Zatiaľ to však naozaj vyzerá na Zemana. Čo by sa muselo stať, aby sa to zmenilo?
Predovšetkým by Miloš Zeman nemohol získať viac ako 50 percent už v prvom kole. Ak bude musieť ísť do druhého kola s tým, že v prvom kole nezíska viac než 40 percent, tak sa podľa môjho názoru ocitne vo veľkom ohrození. Všetci ostatní sú totiž protizemanovskí kandidáti. Ak ich stúpenci prídu voliť v druhom kole, aj oni odovzdajú svoj hlas proti Zemanovi. Takže v tomto sa ukrýva veľké nebezpečenstvo pre Zemana.

Do akej miery rozhodne o celkovom víťazovi výsledok prvého kola?
Akýkoľvek Zemanov výsledok v prvom kole, ktorý dosiahne okolo 40 percent alebo menej, bude pre neho veľmi riskantný. Jeho absolútny volebný potenciál je totiž zhruba 50 percent. Zeman by teda v takom prípade potreboval v druhom kole urobiť plus desať percent, aby vyhral. No a získať tých ďalších desať percent bude v prípade 40-percentého výsledku v prvom kole pre Zemana skutočne veľký problém.

Čo môže byť ešte rozhodujúci faktor?
Veľmi bude záležať aj na tom, koľko voličov príde odovzdať svoj hlas. Pretože ak ich príde málo, výhodu bude mať Miloš Zeman, keďže jeho voliči sú disciplinovaní. A naopak, ak príde veľa voličov vrátane tých mladších, tak to je pre Zemana potenciálny problém.

Zeman odmieta chodiť s inými kandidátmi do televíznych diskusií. Môže mu to nahnať body alebo uškodiť?
Opäť to je tak pol na pol. U niektorých ľudí mu to pravdepodobne pomôže, pretože oni ho vidia ako skúseného politika, ktorého chcú voliť tak či tak. Tým, že sa vyhýba diskusiám s ostatnými kandidátmi, nám ukazuje, že oni nie sú na jeho úrovni. Na druhej strane, u mnohých ľudí to môže zabrať presne naopak. Títo ľudia môžu považovať za zbabelosť, že sa Zeman bojí do tých diskusií chodiť. Takže nakoniec to pre neho môže byť kontraproduktívne. Ale ako táto jeho taktika napokon dopadne a či to pre neho bude alebo nebude pracovať, to sa presne dozvieme až po voľbách.

Zeman v stredu prekvapil, keď si od Andreja Babiša vyžiadal ako podmienku pre druhé vymenovanie za premiéra 101 zaručených poslaneckých hlasov. Môže to prezidentovi uškodiť u voličov ANO, alebo to má dobre premyslené a presne vie čo robí?
Ja si myslím, že túto taktiku má dobre premyslenú. On predsa vystupoval ako spojenec Andreja Babiša v situácii, keď všetci ostatní boli proti nemu. Svojim vyhlásením, že by v druhom kole hlasovania o dôvere žiadal 101 podpisov, môže zároveň zmierniť akési negatívne postoje tých ľudí, ktorým prekáže práve toto takmer jednostranné spojenectvo s Babišom. Podľa mňa si tým teda neuškodil. Možno dokonca naopak. Niektorých voličov, ktorí dosiaľ neboli rozhodnutí, presvedčí, že predsa len nie je ľudovo povedané jednozačne vo vrecku Andreja Babiša.

Ale spoliehať sa bude predovšetkým na hlasy voličov ANO...
Samozrejme, práve o to mu ide. Aj preto Andrej Babiš vyhlásil, že to, koho podporuje za prezidenta, oznámi až tesne pred voľbami. A s najväčšou pravdepodobnosťou to bude práve Miloš Zeman. Otázka teraz znie, do akej miery budú hlavne vzdelanejší voliči ANO, ktorí predsa len môžu na jednej strane podporovať Andreja Babiša ako určitý prísľub modernizácie krajiny, podporovať na strane druhej Miloša Zemana. A to aj napriek tomu, že ho možno trochu vidia ako určitý postkomunistický relikt.

Pred piatimi rokmi sme videli surovú kampaň a nevyberané útoky Miloša Zemana najmä na Karla Schwarzenberga. Teraz sa zdá, že kampaň je predsa len miernejšia...
Táto kampaň bola miernejšia len doteraz, keďže zatiaľ ešte nie sme v druhom kole. Aj vtedy sa útoky na Schwarzenberga zo strany Zemana začali stupňovať až v druhom kole. Ale pravdou naozaj je, že súčasná kampaň bola celkovo miernejšia než vtedy. Je to hlavne preto, že všetko je dnes rozdelené inak než v roku 2013. Vtedy to bolo pestrofarebné pole, keď sa prakticky ktokoľvek mohol stať prvým priamo zvoleným prezidentom.

V čom sa to líši od dnešnej situácie?
Teraz je to vlastne Zeman proti všetkým ostatným. A tí sa snažia vystupovať civilne a slušne. Uvedomujú si totiž, že hlavnou slabinou Miloša Zemana je jeho vystupovanie, ktoré je občas agresívne a vulgárne. Takže aj preto je celá kampaň pomerne slušná. A podľa mňa to tak aj zostane. Pretože ak má niekto poraziť Zemana, tak ho porazí práve preto, že voliči v ňom budú vidieť opak toho, čo reprezentuje Zeman. Teda akúsi slušnosť, dôstojnosť a schopnosť reprezentovať krajinu.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 05:31