Pixabay
StoryEditor

Keď vyhrávajú alternatívne médiá. Akú sú súčasné najčastejšie hoaxy?

30.07.2019, 00:00
Postfaktuálna doba praje šíreniu informácií, ktoré nemajú pravdivý základ. Silnú úlohu v tom má aj Facebook.

Štát poskytne bezplatnú zdravotnú starostlivosť cudzincom a migrantom. Aj takýto titulok svietil medzi najčítanejšími článkami za posledných 24 hodín na jednom z dezinformačných webov.

Na fotografii vidno rad čakajúcich migrantov, ktorí sa podľa hrôzostrašného nádychu článku isto chystajú zaplaviť Slovensko. Článok sa odvoláva na Milana Uhríka, novozvoleného europoslanca z ĽSNS, ktorý aj vo svojom predvolebnom videu pred voľbami do Európskeho parlamentu ukazoval, ako migranti pretvorili pôvodne európsky Brusel.

„Slováci, ktorí pracujú a poctivo platia vysoké zdravotné odvody, tak opäť vyjdú ako poslední hlupáci, ktorí to zase všetko zaplatia. Ukázalo sa, že nakoniec na Slovensku naozaj máme bezplatné zdravotníctvo – pre všetkých okrem vlastných občanov!“ uvádza sa v článku, ktorý si prečítalo viac ako sedemtisíc ľudí a na Facebooku ho zdieľalo viac ako 1 500 požívateľov.

Zobudenie z nočnej mory neprichádza, vitajte v realite, ktorej súčasťou sú aj alternatívne médiá.

HN sa v otázkach a odpovediach pozreli na to, čo alternatívne médiá vôbec sú, prečo sú dnes také populárne, ktorým hoaxom dnes čelíme najčastejšie či ktoré skupiny ľudí sú nimi najviac ohrozené.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 12:36