Reuters
StoryEditor

Dvojaké občianstvo a slovenský kostol v Budapešti. Ako si Matovič a Orbán našli k sebe cestu

27.06.2020, 00:00
Susedské vzťahy sa pokúšali zlepšiť premiéri oboch krajín.

Na jednej strane dvojaké občianstvo, ktoré Budapešť priznáva Maďarom žijúcim v zahraničí a poskytuje im volebné právo. Na strane druhej zákon odnímajúci slovenské občianstvo tým, ktorí prijmú štátnu príslušnosť inej krajiny. Benešove dekréty, Trianonská zmluva či spor o dom Slovákov, z ktorého vyhnala samospráva maďarskej obce Mlynky našich krajanov.
To je len niekoľko problémových oblastí, ktoré v uplynulom období vyvolávali napätie medzi nami a Maďarmi. Teraz sa však zdá, že sa v našich vzťahoch blýska na lepšie časy. Hodiť kontroverzné témy za hlavu a sústrediť sa na intenzívnejšiu spoluprácu v budúcnosti chcú aj obaja premiéri Igor Matovič a Viktor Orbán, čo potvrdili na nedávnej dvojstrannej oficiálnej schôdzke v Budapešti. „Slovensko je pre Maďarov veľmi dôležitou krajinou. Ste náš tretí najväčší obchodný partner,“ pripomenul Orbán Matovičovi potrebu užších obchodných kontaktov.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, čo nás a južných susedov v nedávnom období najviac rozdeľovalo aj ako sa obe strany usilujú sporné body vyriešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 15:20