Charita má mnoho tvárí. Jednou z jej podôb môžu byť aj Červené nosy, ktoré vnášajú do nemocníc dobrú náladu.TASR
StoryEditor

Pri dobročinnosti musí štát otvoriť oči

20.12.2017, 23:03
Charita by mala so štátom vytvárať synergiu, situácia je podľa zúčastnených strán však iná a treba zmenu.

V zimnom období teplota klesá aj pod bod mrazu. Súmerne s ňou, naopak, stúpa naša empatia k ľuďom bez domova či v núdzi, ktorí jej krutosť zažívajú vo väčšej miere ako my ukrytí v teplých príbytkoch. Tu si spomíname na charitu. Pod jej pojmom nám v mysli vyskakujú viaceré konotácie skrývajúce sa v jej latinskom pôvode slova, podľa ktorého znamená empatickú lásku. Dobrovoľníci s kapsičkami, výzvy na sociálnych sieťach volajúce po pomoci pre hendikepované či choré deti, bannery blikajúce pomoc deťom v Afrike. Charita je ako chameleón s mnohými podobami a v záplave jej foriem sa dá ľahko stratiť, prípadne sa nechať zabaliť do falše.

Nemá nahrádzať štát

Súčasnú pomocnú ruku štátu neprijímajú všetky strany charitatívneho diskurzu so slovami chvály. Aj keď ide o posun vpred, nový zákon o sociálnych službách považujú viaceré organizácie až za likvidačný. K spolufinancovaniu sa totiž dostávajú samosprávy. Tak, ako sú niektoré z nich pri napĺňaní zákona poslušné, pre druhé je to téma mimo ich záujmu. Problém zintenzívňuje aj nedokončená decentralizácia verejnej správy či stereotypné vnímanie niektorých ľudí disponujúcich mocou rozhodovania považujúci túto sféru za nadbytočnú. A zostáva potom už len občan odkázaný na sociálnu starostlivosť, ktorý sa nemá na koho obrátiť, volá o uplatnenie spravodlivosti, avšak nedisponuje mechanizmami na jej vymožiteľnosť: „Takéto zákonné zabezpečenie nepovažujeme za udržateľné a je potrebná systémová zmena,“ uviedol pre HN Erich Hulman, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity. Dodáva tiež, že štát v prípade novelizácie zákonov musí pamätať predovšetkým na toho najdôležitejšieho účastníka - prijímateľa sociálnych služieb.


„Pretrváva syndróm opatrovníckeho štátu, ktorý nechce dať svojim občanom možnosť voľby, pretože im neverí, že by robili dobré rozhodnutia,“ povedal nám Boris Strečanský z Centra pre filantropiu.

Tam, kde sa jeden topí, prichádza iný so záchranným kolesom. Pri riešení problému so sociálnymi službami by ho mala niesť podľa niektorých názor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:03