TASR
StoryEditor

Žiadna motivácia, žiadni slovenskí vedci

03.02.2018, 23:00
Vhodné prostredie vplýva podľa študentov na ich výkon.

Z priam až hororového ticha vystrihnutého z Jack Nicholsonovej rezidencie vo filme Osvietenie nás vyruší vrava na izbe. Necháme sa pozvať a pozeráme sa už do útrob internátu. Socialistický nábytok čaká na svoje zaplnenie tromi obyvateľmi. Pri zdieľaných izbách platí zväčša zásada, že sú buď dievčenské alebo chlapčenské, zmiešaná alternatíva pre páriky existuje po dohode na ubytovacom oddelení, prípadne na manželákoch.

Pýtame sa na život v liahni vzdelania a aj zábavy dvoch študentiek: „Nemyslím si, že sú tieto podmienky vyhovujúce, lebo keď človek vstrebáva nejaké informácie, tak potrebuje mať aj dané impulzy z vonkajšieho prostredia, aby si ich mohol fixovať. Neprichádza to do úvahy v takomto prostredí, aké vidíte,“ ukazuje študentka Lenka. Dodáva, že človek potom nemá motiváciu, je znechutený a vôbec sa neteší na izbu, kde má ďalej plniť svoje úlohy.

Zaujímame sa, aké ochotné je ubytovacie oddelenie pri riešení problémov študentov. Dievčatá kritizujú, že sa tieto sťažnosti riešia veľmi pomaly až sú neúčinné a stále sa niečo kazí. Svedčí o tom aj vtipná príhoda, ktorú sme našli v článku na stránke Fičí.sk. Po privolaní pomoci pri netesniacej chladničke, pracovníčka internátov len vytiahla indulonu a jej dvierka ňou natrela. Síce bolo toto riešenie nečakané, sťažovateľom sa ich problém vyriešil. „Všetky problémy sú odstraňované v najkratšom možnom časovom horizonte a vyhodnocované v reportoch kvality na pravidelnej báze.

Vysokoškolské mesto vychádza študentom v ústrety v maximálnej možnej miere, ba niekedy až nadštandardne,“ ozrejmuje si Šagát. Opisuje sťažnosť študentky na kvalitu vody, na čo sa podujali aj finančne internáty, keďže sa nenašiel nikto, kto by testy uhradil. Pre takýto krok sa rozhodli aj bez nariadenia Ministerstva zdravotníctva. „Havarijné situácie sú tiež riešené okamžite, respektíve v priebehu niekoľkých hodín,“ dodáva.

Podľa dievčat je medzi zrekonštruovanými blokmi a tými nezrekonštruovanými obrovský rozdiel. Popisujú, aké ťažké je sa učiť, keď v izbe fúka či menujú viaceré zdravotné problémy dievčat s močovým a ženským ústrojenstvom. Dôvodom sú okrem nezateplenia aj železné rámy na oknách. A tak, ako v zime cítiť prefukovanie, v lete sa na izbách zase kumuluje teplo.

Študentky spomínajú na sociálne zariadenia v katastrofálnom stave aj na organizmy v sprchách. „Ak chceme mať na Slovensku kvalifikovaných vedcov, malo by sa dbať aj na podmienky a motiváciu študentov,“ myslí si Lenka.

Pýtajú sa nás, čo chceme reportážou priniesť a či sa finančné prostriedky od štátu stretnú s účelom. Kritiku treba totiž smerovať aj do radov študentov: „Nie som spokojná so správaním študentov, zvykli sa správať absolútne necivilizovane na sociálnych zariadeniach. Vizitka je aj na ich strane. Potom sa ľahšie hovorí, opravte nám, zveľaďte nám, ale že by sme sa my trochu postarali o to...“ opisuje rovnako menovaná obyvateľka Mlynov. Obe spomínajú, že po cudzích ľuďoch sa býva horšie a pri upratovaní priestoru našli viaceré miesta, ktoré nikdy upratané ani neboli.

01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 03 - Modified: 2024-03-15 10:44:02 - Feat.: - Title: Legendárny bratislavský podnik na Mlynoch končí. Medzi študentmi bol obľúbený dlhých 14 rokov 04 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 05 - Modified: 2024-03-12 12:09:43 - Feat.: - Title: Toto sú témy tohtoročného maturitného slohu. Vybral by si si charakteristiku, rozprávanie, úvahu alebo prejav?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 19:20