Magnetický rýchlovlak Hyperloop mal spojiť Bratislavu s Viedňou za osem minút. V okolí Bratislavy mala vyrásť aj testovacia trať, tú však nakoniec získali Francúzi.HYPERLOOP.GLOBAL
StoryEditor

Ako vyriešiť dopravu v Bratislave

09.12.2018, 23:00
Kolóny na cestách má pomôcť odstrániť loď na Dunaji. Objavili sa aj nápady vybudovať ponad rieku lanovku či spojiť našu metropolu s Viedňou rýchlovlakom Hyperloop.

Kolóny na cestách má pomôcť odstrániť loď na Dunaji. Objavili sa aj nápady vybudovať ponad rieku lanovku či spojiť našu metropolu s Viedňou rýchlovlakom Hyperloop.

Pravidelná lodná linka z okolitých dedín do Bratislavy, lanovka na Bratislavský hrad či nadzemná dráha z mesta do Petržalky. Nekonečný príbeh s metrom nie je jediným bizarným nápadom, ktorým chcú zástupcovia radnice, developeri či aktivisti riešiť problémy s bratislavskou dopravou. Tá dlhodobo trpí upchatými cestami a nedostatočne vybudovanou infraštruktúrou.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, aké návrhy inovatívnych spôsobov dopravy v slovenskom hlavnom meste už padli, v akom štádiu sa nachádzajú aj to,či ich odborníci považujú za realizovateľné.


1. Pomôže rieka pri riešení dopravy?
Jednou z kritických komunikácií, na ktorých najmä v rannej a popoludňajšej dopravnej špičke vznikajú veľké zápchy, je cesta z Bratislavy smerom na Šamorín. Obyvatelia obcí na Žitnom ostrove absolvujú vyše 30 kilometrov dlhú cestu do hlavného mesta neraz za 90 minút či dokonca dve hodiny.

Dlhodobý problém sa ešte zhoršil po príchode nového tisícročia, keď sa mnoho ľudí začalo sťahovať z Bratislavy na vidiek. Rozvoj obcí juhovýchodne od metropoly zaplnil cesty novými autami. Aj preto sa v uplynulých rokoch rozprúdili diskusie o alternatívach k cestnej doprave. Hovorilo sa najmä o využití našej najväčšej rieky – Dunaja.

Nápad pravidelnej vodnej osobnej dopravy po Dunaji do Bratislavy nabral konkrétne obrysy pred niekoľkými dňami. MInisterstvo dopravy schválilo v posledn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 14:24