Výroba hojdacích sietí v Twin Oaks.Oficiálna stránka komunity Twin Oaks
StoryEditor

Dodávatelia tofu a hojdacích sietí

16.11.2019, 11:54

Komúny boli populárne hlavne v 60-tych a 70-tych rokoch, keď bolo na výslní hnutie hippie, aj dnes ich je však v Spojených štátoch okolo tisíc. Celý koncept sa však už posunul a nehovorí sa už o komúnach, keďže tie úplne vylučujú súkromné vlastníctvo, ale o zámerných komunitách. Zväčša sa snažia o sebestačnosť, ekologický život, no a zdieľajú príjmy.

Jednou z takýchto komunít je aj Twin Oaks vo Virginii. Vznikla ešte v 70-tych rokoch, kedy sa snažila naplniť hippie ideál a patrí tak k najstarším komúnam v Spojených štátoch. Býva v nej okolo 90 dospelých a 17 detí, stále však prijímajú nových členov.

Ako vysvetľujú na svojej oficiálnej webovej stránke, ich cieľom je „udržať a rozšíriť komunitu, ktorá si cení spoluprácu; ktorá nie je sexistická alebo rasistická; ktorá zaobchádza s ľuďmi starostlivo a spravodlivo a ktorá zabezpečuje základné potreby členov.“

Twin Oaks vyrástla na bývalej farmárskej farme a má vypracovaný jasný pracovný systém, vďaka čomu sa vyhýba tomu, aby členovia využívali systém vo svoj prospech. Každý dospelý člen komunity musí odpracovať 42 hodín týždenne, no a výnosy, ktoré prácou dosiahnu, sa zdieľajú. Všetky potreby sa totiž zabezpečujú spoločne a nezdieľajú teda iba príjmy, ale aj domy či autá.

V komunite sa dá pracovať iba v obmedzených oblastiach. Vyrábajú totiž najmä tofu a hojdacie siete.

Tento systém podľa nich vedie k tomu, že členovia v konečnom dôsledku venujú menej času práci ako takej a môžu sa venovať aj aktivitám, ktoré v spoločnosti normálne nie sú cenené. Určitú časť pracovných hodín tak môžu venovať napríklad aktivizmu. Ako píšu na stránke „nezávislosť je síce veľmi príťažlivá, ale má príliš vysokú cenu.“

Treba však povedať, že kapitalizmus úplne neodmietajú a ich komunita prežíva iba vďaka nemu. Tofu a hojdacie siete, ktoré vyrábajú totiž od nich odberajú veľké obchodné reťazce a istým spôsobom sú tak súčasťou kapitalistického systému, z ktorého chceli odísť.

Trhové princípy však nie sú jediným, čo odmietajú. Žijú aj mimo iných noriem bežných v spoločnosti, príkladom za všetky môže byť praktizovanie polygamie.

Nie všetci sú však so životom v tejto komunite spokojní a každý rok sa v nej vymení množstvo ľudí. Zdá sa totiž, že vytvoriť dokonalú spoločnosť je nemožné.

Ako ukazuje dokumentárny film BBC Utópia: Hľadanie sna, členom po čase predsa len začne prekážať nedostatok súkromia, autonómie a ťažké medziľudské vzťahy. Ďalším problémom je nemožnosť budovať si osobné úspory.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 06:21