Wikipedia, archív
StoryEditor

Kristus vs. Warhol. Umenie biznisu

01.06.2018, 00:00
Obrazy, veterány, hodinky, archívne vína... Biznismeni už nestavajú len na tradičné aktíva. Minulý rok je toho dôkazom. Padali rekordy ruka v ruke s horibilnými sumami. Svet sa zbláznil.

Chcete argumenty? V roku 2017 vydražili najdrahšie hodinky. Sú nimi Rolex Daytona legendárneho herca Paula Newmana. Aj obraz Salvator Mundi zmenil vlastníka, ten musel z kešene vytiahnuť 450 miliónov dolárov. Zahanbiť sa nedali ani šperky. Ružová hviezda – Pink Star – zažiarila za 71 miliónoch dolárov. Tento rok akoby pokračoval v nezmenenom kurze. Začiatkom mája pri dražbe zbierky umeleckých diel amerického miliardára Davida Rockefellera padla ďalšia hranica vo výške 646 miliónov dolárov.

Ideálom sa javí, keď investovanie stojí na štyroch pilieroch, jedným z nich sú alternatívne investície. Majú svoje čaro, ktoré okrem kalkulu vnáša vášeň, pôžitok i status majiteľa ku komunite. Novými stratégiami sa pravdaže zaoberáme v analytickom materiáli nášho Focusu. Ako ukazuje prieskum J&T Banky, slovenskí podnikatelia hneď za investíciami do akcií zahraničných firiem preferujú alternatívne investície. Podľa analytika banky Stanislava Pánisa stabilizujú portfólio v čase kríz a dokážu preniesť hodnoty na ďalšie generácie. „Ak sa však v umení nevyznáte, riziko môže byť príliš veľké,“ poukazuje na druhú stranu mince Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank na Slovensku.

Muž menom Peter Paško stál pri zrode firmy Eset a má dostatok finančných prostriedkov na to, aby ich investoval do zbierky obrazov. On sám ju však za investíciu nepovažuje. „Ide o transformáciu majetku do inej podoby,“ hovorí vo veľkom rozhovore pre HN. Nepatrí medzi tých, čo by svoju zbierku skrýval za oponou, v Bratislave vybudoval galériu Nedbalka. A hoci sa snaží pri kupovaní nových diel zachovať odstup, úprimne priznáva: „Nikdy pri tom nie je chladná hlava.“

Z iného súdka, aj keď sa reč stále točí okolo umenia, je rozhovor s kurátorkou a licitátorkou Ninou Gažovičovou. Tá v ňom nepriamo podáva nie príliš lichotivú správu o zberateľoch obrazov. Tých naozajstných je vraj na Slovensku zo desať a tých skutočne „osvietených“ len zo päť. Prečo? „Zažívame to, čo sa dialo v západnej Európe po nástupe priemyselnej revolúcie. Začala sa formovať buržoázia a dochádzalo ku stretom s aristokraciou. Zbohatlíci preferovali menej náročné veci. Nachádzame sa v tej istej situácii, len o viac ako dve storočia neskôr,“ zdôvodňuje Gažovičová.

S licitátorkou sa stretnete aj pri čítaní riportu pod názvom Státisíce eur sa v aukcii míňali ako teplé rožky. Zavedieme vás v ňom na večernú dražbu spoločnosti Soga, kde sa rovných sto obrazov pokúšalo zmeniť adresu svojho trvalého bydliska. Veru, niektorým sa to podarilo. Obraz od Rubensa ju zmenil za 90-tisíc eur a od Martina Benku dokonca za 180-tisíc...

Od umenia zatočíme k inému kumštu, ktorý nemá od neho ďaleko. Za posledných desať rokov sa historické vozidlá celosvetovo zhodnotili o takmer 340 percent. Jedným z ich zberateľov je Jozef Horňák, ktorý za štvornohými tátošmi dokáže vycestovať aj na americké burzy. V neveľkej dedine Moravany nad Váhom si dokonca zriadil svoje privátne múzeum. V ňom sa svetu na obdiv vystavuje jedenásť veteránov. K svojim miláčikom Horňák prezrádza len toľko: „Je v nich dosť financií. Taká súkromná banka.“ Medzi jeho poklady patrí slávny Ford V8, ktorého v Nemecku vyrobili na zákazku len 158 kusov. Nechýba ani luxusný osemvalec Cadillac, ktorý si zaobstaral predajom dvoch ďalších áut. To len napríklad. Zberateľ má ešte jeden nesplnený sen. Je ním kúpa formuly 1.

Náš dnešný Focus zakončuje komentár z autorského pera Ľuboslava Kačalku. A nezostane len pri rozpitvávaní alternatívnych investícií, ale aj ako naučiť deti sporiť. Učebná pomôcka: historické mince.

Prajeme vám príjemné a predovšetkým užitočné čítanie

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 03:34