Dreamstime
StoryEditor

Kríza: Párty pokračuje. Ale nedá sa prepiť do triezva

07.02.2020, 23:00
Každý expert dokáže odprisahať, že kríza príde. Ale nikto nevie kedy. Čo nás čaká a možno neminie?

Dramatický priebeh poslednej krízy by sa nemal zopakovať. Tak sa aspoň domnievajú viacerí odborníci, ktorých sme oslovili do HN Focusu. Jedným z dôvodov údajne spočíva v tom, že firemný sektor je lepšie pripravený na pokles dopytu.

Vláda by sa však mala zameriavať na skutočné problémy podnikateľov. "Vlani zrejme každý z nich pochopil, že vládna moc sa úplne odtrhla od reality. Bezbreho rozdávala na všetky strany, akoby už nemal ani prísť nový deň," tvrdí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina.

Na druhej strane sa kompetentní príliš nehrnú do pomoci automobilkám. Šrotovné 2.0 a takisto sanovanie platov štátom pri zrušených zmenách zostáva zatiaľ v rovine šumov. Nie každý by však hodenie záchranného kolesa uvítal.

"Akákoľvek selektívna pomoc, stimul, alebo akokoľvek to nazveme, prostredie deformuje a vytvára nerovnosť," uviedol pre HN tajomník Republikovej Únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Kým niektorí sa radujú, že OECD zvestuje, že svetová ekonomika na čele s Áziou sa zviecha, iní alarmujú, že v tomto roku poklesne celosvetovo predaj áut až o päť percent,  čo bude znamenať najväčší pokles od svetovej finančnej krízy. Čísla i prognózy lietajú hore - dole, no zatiaľ ale vývoj nasvedčuje tomu, že múku ani masť zatiaľ nemusíte skupovať.

Hladu sa báť nemusíme aj keď Slovensko stráca svoju atraktivitu v regióne strednej Európy, domnieva sa hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides. "Ziskovosť slovenského bankového sektora klesla nielen na najnižšiu úroveň v histórii, ale aj výrazne pod priemer okolitých krajín," povedal v rozhovore pre HN Focus.

Komentátor Mário Blačšák zase píše, že kríza nesie v sebe sebanaplňujúce proroctvo. "Čim viac sa v médiách o nej hovorí, tým väčšia je pravdepodobnosť toho, že sa stane."

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 05:08