StoryEditor

V osídlach šmejdov duší. Čo nám môže hroziť od siekt

26.03.2020, 23:00
Takmer dvadsať rokov sa nevedel vymaniť z pazúrov Moonovej sekty. Pre HN Focus poskytol svoje svedecvo. Svoju skutočnú identitu nechce zverejňovať.

Cirkev zjednotenia, ktorú založil Sun Myung Moon, je po celom svete známa svojimi hromadnými sobášmi. Oženila aj Karola. S manželkou z Česka si však vôbec nepadli do nôty a prišla prvá kríza.

„Organizácia, ktorá dokáže vyriešiť všetky problémy sveta a nedokáže pomôcť jednému problémovému páru?! Takému sa nedá pomôcť čítaním náboženských textov!“ rozhorčuje sa Karol. 

Po bolestnej skúsenosti dal cirkvi zbohom. A znovu sa do nej vrátil. Znovu ho oženili, tentoraz jeho nastávajúca bola Albánka. Pri sobáši videl len jej tvár na zarámovanej fotografii, ktorú držal v rukách.

Moonova sekta nie je na Slovensku evidovaná medzi cirkvami, ktoré registruje ministerstvo kultúry. Dohromady ich je osemnásť. Podľa posledného sčítania obyvateľov je v najpočetnejšej trojke zastúpená rímskokatolícka cirkev s 3,35 miliónmi veriacimi, evanjelickú cirkev augsburského vyznania priznáva 316-tisíc a gréckokatolícku necelých 207-tisíc.

Počas desiatich rokov zaznamenali najvýraznejší pokles tradičné cirkvi a náboženské spoločnosti. Naopak, vzostupnú krivku nabrali „netradičné“ zoskupenia, ich nárast predstavoval 37 percent.

O náboženstvách sa dočítate aj v rozhovore HN s katolíckym teológom Miroslavom Kocúrom. Ten okrem iného tvrdí: „Aj niektoré etablované tradičné náboženské spoločenstvá dokážu mať sektárske prístupy."

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 13:08