StoryEditor

Ako na výsledky referenda reaguje zahraničie?

29.09.2017, 10:00
Reakcie zahraničia na referendum boli už v týždňoch pred ním prinajmenšom opatrné.

Mnohé štáty boli vyslovene proti a Kurdov odhovárali od pristúpenia k referendu. „Medzinárodná komunita sa po páde Saddáma Husajna spolieha na celistvosť štátu a vládu v Bagdade, ktorá spolupracuje. A to aj napriek tomu, že ide o krajinu, kde sa miešajú nielen etniká, ale aj náboženské smery islamu. Brusel, podobne ako Washington, ale aj Moskva, Ankara, či Teherán majú obavu, že samostatný kurdský štát by mohol podnietiť ďalšie štiepenie krajín už aj tak krehkého Blízkeho východu,“ vysvetlila Lucia Yar.
Hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Heather Nauert uviedla, že Spojené štáty sú referendom hlboko sklamané. Hlasovanie označila za jednostranné a vyjadrila sa, že tento krok zvýši nestabilitu a utrpenie kurdského regiónu. Dodala, že Spojené štáty nesúhlasia s krokmi žiadnej strany zameranými na zmenu hraníc v Iraku.
Brusel sa zatiaľ otvorene neangažuje, snaží sa udržať diplomatické vzťahy s oboma stranami. Odporúča nezhody medzi Irbílom a Bagdadom riešiť konštruktívnym dialógom. „Iracká jednota je naďalej rozhodujúca v tom, aby krajina čelila zvýšenej hrozbe, ktorú predstavuje Islamský štát, v náročnej úlohe rekonštrukcie v oslobodených oblastiach a v hlavnej výzve vytvoriť stabilný, bezpečný, inkluzívny a prosperujúci Irak v záujme všetkých irackých ľudí. Európska únia je pripravená podporiť takýto dialóg,” uvádza sa v stanovisku EÚ po referende.
Francúzsko a Rusko varovalo predstaviteľov irackého kurdského regiónu, že vyhlásením nezávislosti by narušili stabilitu Blízkeho východu. Vyzvali však súčasne ústrednú irackú vládu, aby poskytla Kurdom väčšiu autonómiu. „Dnes by bolo žiaduce, aby bol kurdský Irak začlenený do obnovy Iraku tak, že by mal najväčší možný rozsah autonómie,“ povedal francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian pre stanicu BFM TV.
Podľa Moskvy by obe strany mali viesť rozhovory o nájdení riešenia v rámci jedného irackého štátu.
Výsledky referenda sa stretli s pozitívnym ohlasom najmä u tých, ktorí majú alebo v minulosti mali podobné snahy. Bývalý prezident Katalánska Artur Mas gratuloval Kurdom k bráneniu demokracie. Kosovský politik Visar Ymeri vyhlásil, že nikto nemá právo poprieť Kurdom ich vôľu žiť v slobode a mieri.

01 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-24 18:05:15 - Feat.: - Title: Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade 03 - Modified: 2024-03-10 17:57:31 - Feat.: - Title: Irak repatrioval 625 osôb zo sýrskeho tábora Haul, kde žijú aj rodiny džihádistov 04 - Modified: 2024-02-18 20:07:06 - Feat.: - Title: Teherán po útokoch na Američanov vyzval spriaznené milície k zdržanlivosti, píšu médíá 05 - Modified: 2024-02-15 20:58:51 - Feat.: - Title: Rodinu vodcu Islamského štátu Bagdádího repatriovali do Iraku, budú ju vypočúvať
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 07:24