Sebastian Kurz Rakúsko parlamentné voľby kampaňReuters
StoryEditor

Akú rétoriku používa Kurz?

12.10.2017, 14:49
Nová hviezda rakúskej politiky, popisujú lídra ľudovcov médiá.

Rok 2013. Iba 27-ročný Sebastian Kurz sa stáva členom novej vlády ako minister zahraničných vecí a integrácie a zažíva úspech na domácej i zahraničnej pôde.

Pôvodne študoval na Viedenskej univerzite právo, ktoré však pre svoju vášeň k politike prerušil.  Ešte na úrade štátneho tajomníka pre integráciu sa zameriaval na integráciu prisťahovalcov do rakúskej spoločnosti. Vyzdvihoval požiadavku, aby sa deti naučili nemecký jazyk pred vstupom do školy a zriadil tiež fórum pre dialóg s islamom. V posledných parlamentných voľbách získal najviac priamych hlasov zo všetkých poslancov.

Podporoval uzavretie hraníc

Pred dvomi rokmi prišiel s obmedzením radikálneho islamu v Rakúsku. Nový zákon zakazoval financovanie mešít a moslimských spolkov zo zahraničia a zavádzal tiež vysokoškolské teologické štúdium islamu v Rakúsku. Na druhej strane, pre rakúskych moslimov z neho pramenili aj práva, ako napríklad právo na duchovnú starostlivosť v armáde, väzniciach alebo v nemocniciach, čo dovtedy v legislatíve chýbalo.

Politický mladík si kampaň vybudoval na prísľube posilniť vonkajšie hranice Európskej únie a ukončiť súčasnú záchranu utečencov v Stredozemnom mori. Tých by následne previezli do táborov v Tunisku a v Egypte. Minulý rok podporoval uzavretie hraníc Macedónska a Srbska, čím sa tak zastavil tok utečencov prichádzajúcich do Európy po západnej trase.

Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa, riaditeľa Slovak Security Policy Institute je však otázka uzavretia hraníc Rakúska nereálna: "Je to súčasťou predvolebnej kampane a reálne k tomu nedôjde, keďže Kurz zastáva proeurópske smerovanie."

Kurza obyvatelia podporujú

Politik nachádza inšpiráciu u francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona aj maďarského premiéra Viktora Orbána a naznačuje aj spoluprácu s vyšehradskou štvorkou. Po víťazstve by sa stal najmladším lídrom vlády, akého kedy Rakúsko malo.

Je však Rakúsko na tak mladého lídra pripravené? „Kurzov program je relatívne konzervatívny, Kurz ako veľmi mladý vstúpil do strany a je s ňou spätý. Ukazuje, že Rakúšania mu veria a imponuje im, že je schopný meniť určité zastarané štruktúry. Stranu pomohol vyzdvihnúť do úlohy lídra. Veľkou skúškou pre neho však bude, ak bude musieť zostavovať vládu.“ ozrejmuje ďalej analytik Pavel Nikodem.

Názor na predvolebnú atmosféru sme zisťovali aj u starostu obce Wolfstahl neďaleko slovenských hraníc Gerharda Schödingera, ktorý uprednostňuje práve mladého kandidáta: "Potrebujeme mladých ľudí, ktorí vedia, čo potrebujeme. Vo Wolfsthale má Kurz jednoznačne podporu."

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 19:37