Rakúsko polícia hraniceEP
StoryEditor

Aký dosah by malo víťazstvo Slobodných na Slovákov?

12.10.2017, 15:24
Vynorili sa obavy, či by Slováci mali pri práci v Rakúsku isté obmedzenia, ako by vyzerali kontroly na hraniciach a či by sa znovu obnovil šiling.

Aj keď prezidentský kandidát strany Norbert Hoffer neuspel, karty môže strana zamiešať práve v týchto parlamentných voľbách. Naposledy, keď sa Slobodná strana Rakúska dostala do parlamentu, uvalili ostatné členské štáty na krajinu diplomatické sankcie v domnienke, že tak extrémistov odstavia od moci. Sankcie sa však veľmi rýchlo stiahli po zhodnotení, že budú skôr kontraproduktívne a k nárastu nacionalizmu len pomôžu.

Rozhodnúť môže práva otázka migrácie

"Rakúsko migrantami žije, je to dané kultúrou a situáciou. Je zjavné, že v niektorých oblastiach, napríklad vo Viedni, stúpa kriminalita a isté zóny sú nebezpečné. Situácia s utečencami je oveľa horšia ako na Slovensku. Zbytočná rétorika v otázke utečencov situácii nepomáha a pomáha iba k nárastu populistických strán." opisuje bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

V porovnaní s nemeckou AfD ide o síce historicky mladšiu krajinu, v prípade víťazstva by bol však dopad na Rakúsko však väčší. Strana slobodných by tlačila svojho koaličného partnera do spolupráce s Ruskom a snažila by sa prekaziť cestu Turecka do Európskej únie.

A aký by bol dopad na nás ako susednú krajinu?

„Otázku obnovenia šilingu som nezaznamenal, strany sú spojené s tým, že podporujú euro. Čo sa týka kontrol, víťazí prípad, že Rakúšania budú kontrolovať hranice, ak sa neposilní vonkajšia hranica Únie. Reálne tie kontroly už existujú a nemyslím si, že sa ešte sprísnia. V súvislosti so Slovenskom sa spomínajú detské prídavky a sociálne dávky pre pracujúcich v Rakúsku, Rakúšania sa však musia riadiť spoločnou smernicou Únie.“ vysvetľuje na záver analytik Pavel Nikodem.

01 - Modified: 2022-05-11 09:58:29 - Feat.: - Title: Poslanci po hlasovaní prerušili schôdzu do budúceho štvrtka 02 - Modified: 2022-05-10 17:27:30 - Feat.: - Title: Zahraničné agentúry: Zelenskyj v parlamente privítal sankcie a upozornil na spoluprácu s Ruskom 03 - Modified: 2022-05-10 15:50:02 - Feat.: - Title: Vládny návrh zákona o eurofondoch prerokuje plénum v zrýchlenom režime 04 - Modified: 2022-05-10 11:30:39 - Feat.: - Title: Zelenskyj vystúpil v slovenskom parlamente. Poslanci z ĽSNS a Republiky odišli zo sály 05 - Modified: 2022-05-10 05:12:29 - Feat.: - Title: Zelenskyj prehovorí k slovenskému parlamentu, Baerbocková navštívi Kyjev
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 09:39