StoryEditor

Ako útok ovplyvní vydávanie zelených kariet a boj proti islamistom?

05.11.2017, 09:00
Prezident Trump chce po útoku zaviesť prísnejšie opatrenia.

Viac kariet, viac teroristov?

Bezpečnostný rozmer naberá na obrátkach aj s vyjadrením Alexa Nowrasteha s ústavu Cato Institute, ktorý pre americké médiá uviedol, že zo 182 teroristov zahraničného pôvodu, ktorí od roku 1975 až dodnes na základe lotérie a predchádzajúcich programov prišli do krajiny a spáchali atentát, ich celkovo 63 vstúpilo do krajiny so zelenou kartou alebo vďaka jej predchodkyni, čo je tak tretina všetkých páchateľov.

Zelené karty vrhajú čierny tieň aj na útok z roku 2002, kedy Egypťan Hesham Mohamed Hadayet pri streľbe na letisku v Los Angeles zabil dvoch ľudí.

Aj keď bol v rodnom Egypte členom radikálnej islamistickej skupiny, do USA sa mohol dostať vďaka manželke, ktorá patrila k tým šťastným obdarovaných zelenou kartou.

„Je možné, že bude zhoda na zastavení alebo obmedzení programu vydávania zelených kariet, ale to problém terorizmu nevyrieši. Ide o skratové riešenie, lebo sa ukázalo, že páchateľ teroristického činu prišiel do USA na zelenú kartu. Dnes žije dostatok potenciálnych teroristov aj v USA, aj v Európe, z ktorej sa dá dostať do Ameriky pomerne ľahko, takže pre teroristickú skupinu je ľahké rekruitovať niekoho, kto už je na mieste,“ vysvetľuje analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer.

Téme sme sa venovali aj tu.

Intenzívnejší boj proti islamistom

Útok zapadol do populistickej rétoriky prezidenta Donalda Trumpa, ktorému po predchádzajúcich zákazoch vstupu do krajiny pre obyvateľov prevažne moslimských krajín či utečencov ďalší moslimský radikál len padol vhod.

Jeho plodné twitterové konto tak opäť hlásalo dosť organizácii Islamský štát v krajine a výzvu na ich porazenie na Blízkom východe či inde. A ako môžu posledné udalosti zintenzívniť boj proti organizácii Islamský štát?

„Boj proti islamistom je už dosť intenzívny, sýrskej vláde sa podarilo získať Dajr az-Zaur, najväčšie mesto v južnej časti krajiny. Islamisti strácajú teritórium, a preto stále viac posilňujú expanzívny terorizmus, aby si udržali rekruitačnú kampaň pri živote. Boj proti terorizmu je domáci problém a domáce zložky, v spolupráci s mestami budú musieť zamedziť podobným útokom v budúcnosti, čo je pre ich jednoduchosť, použitie auta či náraz do davu veľmi jednoduché,“ dodáva Fischer.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 04 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 05 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 06:15