TASR/AP
StoryEditor

Vidíme už vo vzťahoch Kóreí zlepšenie?

18.02.2018, 23:00
Kim vyslal k susedom svoju sestru.

Hry sa končia síce až ďalšiu nedeľu, aké závery však môžeme už teraz vyvodiť? Líder krajiny kimčongílií a kimirsénií sa ich síce nezúčastnil, s priebehom návštevy jeho delegácie v Južnej Kórei bol však spokojný. Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA dokonca uviedla, že Kim chce súčasný pokrok vzťahov ešte viac prehĺbiť. A to sa aj stalo.

Na otvárací ceremoniál tak prišli okrem juhokórejského prezidenta Muna aj vysokí predstavitelia Severnej Kórey, ku ktorým patrí aj Kimova sestra Kim Jo-čong.

Okrem toho, že je členkou najvyššieho orgánu vládnej strany, je aj prvým členom vládnuceho klanu, ktorý cez kórejskú hranicu od vojny na polostrove zavítal. „Už skutočnosť, že Kim Čong-un bol ten z ktorého poverenia sa stretnutia nakoniec realizovali nasvedčuje tomu, že tu je záujem o zmiernenie napätia,“ ozrejmuje Husenicová.

V rámci delegácie prišiel aj severokórejský predseda parlamentu Kim Jong-nam, ktorý sa považuje za formálneho lídra krajiny. Agentúra Reuters informovala o jeho vyhlásení, že aj nečakané ťažkosti a ťažké skúšky sa môžu prekonať a dospieť tak k budúcemu zjednoteniu polostrova, ak sa nájde vôľa, odvaha a odhodlanie pre takýto krok k novým spoločným vzťahom.

O tom, že priateľská ruka Severokórejčanov sa nesťahuje späť svedčí predovšetkým pozvanie Kim Jo- čong pre Muna na návštevu Severnej Kórey. Poverenie samozrejme dostala od svojho veľkého brata. Išlo by tak o prvé stretnutie lídrov znepriatelených krajín po viac ako dekáde, to posledné sa uskutočnila v roku 2007.

Severokórejské médiá tiež informujú o možných pokynoch Kima smerujúcich k udržaniu súčasnej ružovej atmosféry, bližšie podrobnosti však zatiaľ nie sú známe. O ich delegácii informovala ako o tej, ktorá viedla úprimné a otvorené rozhovory s prezidentom Munom.

Agentúra KCNA tiež informovala o údajnom Munovom presvedčení vyriešiť medzikórejské vzťahy za každú cenu. Južná Kórea sa chce tiež usilovať o stretnutie rodín rozdelených v 50. rokoch práve pre vojnu na Kórejskom polostrove.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 21:11