Dva týždne pred svadbou Charles a jeho nevesta navštívili konské dostihy v Ascote. Diana sa topila v slzách, princ v pochybách. Jeho priateľ sa neskôr priznal, že keby nešlo o pár, ktorého podobizne boli vytlačené na miliónoch hrnčekov a uterákov, rozhodne by smutného Charlesa od svadby dôrazne odhováral. Keď Diana so sestrami pozorovala z okna nadšencov, ktorí tam prespávali, aby boli svadbe čo najbližšie, zverila sa, že chce vycúvať. „Neskôr!“ povedali jej. Charles a Diana sa vzali 29. júla 1987. Rozprávkovo krásnu princeznú sledovali miliardy divákov. Bulvár si ružolícu tvár obľúbil, stala sa najslávnejšou tvárou Británie. Hon na Dianu začal.Reuters
StoryEditor

Čo vieme o svadbe princa Charlesa a Diany?

19.05.2018, 00:00
Výdavky na svadbu vystúpili asi na 40 miliónov eur.

Rodičia Williama a Harryho sa zobrali v roku 1981 v Katedrále svätého Pavla v Londýne. Svadbu po celom svete sledovalo až 750 miliónov ľudí.

Na rozdiel od predchádzajúcej kráľovskej nevesty, Diana mala urodzený pôvod – patrila k aristokratickej rodine Spencerovcov.

Išlo tiež o iný zamilovaný príbeh ako u Williama a Kate. Síce sa spoznali štyri roky pred svadbou, Diana neskôr uviedla, že pred zasnúbením sa videli iba 13-krát.

Svadby sa zúčastnilo 3 500 ľudí, podobne, ako aj v predchádzajúcom prípade stanovili na tento deň v krajine štátny sviatok, konali sa rôzne oslavy a pouličné akcie. Výdavky na svadbu vystúpili asi na 40 miliónov eur.

Verejnosť sa neskôr dozvedela o viacerých chybách na svadbe, k tým hlavným patrila pomýlená prísaha, keď Diana nazvala princa Charlesa Philip Charles, namiesto Charles Philip, čo si protokol vyžadoval.

Pár po slávnostnom obrade dostal titul princ a princezná z Walesu. Okrem toho, Charles je následníkom trónu v 17 suverénnych štátoch.

Ich zväzok sa však neriadil podľa hesla „až keď nás smrť nerozdelí“. Pár vydržal v manželstve do roku 1992, keď sa Charles a Diana rozhodli žiť oddelene a v roku 1996 sa aj definitívne rozviedli.

Princezná zomrela o rok neskôr pri tragickej nehode. Princovi Charlesovi však v roku 2005 zneli svadobné zvony opäť, keď si vzal za manželku svoju dlhoročnú priateľku Camillu Parker-Bowlesovú.

Následník britského trónu princ Charles mal niekoľko priateliek, ale len raz sa zamiloval – na začiatku 70.-tych rokov. Camilla bola bezprostredná a hlavne nesmierne vtipná.  Nesmelý a neistý princ sa s ňou cítil veľmi šťastný. Jeho strýko Mountbatten, ktorý navigoval kráľovského mladíka v námornej kariére a v láske, mu ju však vyhovoril. Pre svojho synovca si predstavoval nevinnú nevestu, doslova pannu. Následník britského trónu princ Charles mal niekoľko priateliek, ale len raz sa zamiloval – na začiatku 70.-tych rokov. Camilla bola bezprostredná a hlavne nesmierne vtipná. Nesmelý a neistý princ sa s ňou cítil veľmi šťastný. Jeho strýko Mountbatten, ktorý navigoval kráľovského mladíka v námornej kariére a v láske, mu ju však vyhovoril. Pre svojho synovca si predstavoval nevinnú nevestu, doslova pannu. Reuters

Teraz používa titul vojvodkyňa z Cornwallu, titul princeznej Walesu však pre predchádzajúce spojenie s Dianou nepoužíva.

01 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 02 - Modified: 2024-03-25 09:17:20 - Feat.: - Title: Princezná Kate po dlhom mlčaní konečne prehovorila. Z jej slov behá mráz po chrbte 03 - Modified: 2024-03-22 22:32:35 - Feat.: - Title: Britskej princeznej Kate želajú skoré uzdravenie aj Harry a Meghan 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 17:50