Charles požiadal Dianu o ruku vo februári 1981 – vtedy mal len 31 rokov a ona 19. Diana okamžite súhlasila, splnil sa jej sen – stať sa princeznou. Obaja sa snažili prípravy na svadobný obrad urýchliť nie preto, že by boli takí šťastní, ale pretože sa báli, že cúvnu: ani jeden si nebol veľmi istý vlastným rozhodnutím. Kráľovná im podľa zákona z roku 1772 dala povolenie k svadbe a Diana sa po oficiálnom oznámení presťahovala do Buckinghamského paláca, aby sa mohla pripraviť. Chýbali jej však priatelia, schudla, našla náramok – darček od Charlesa, ktorý bol pre akúsi Camillu.Reuters
StoryEditor

Kráľovské svadby tešia verejnosť i ekonomiku. Aké máme za sebou?

19.05.2018, 00:00
Pred svadbou Harryho s Meghan svet naposledy ostro sledoval vstup do manželstva princa Williama s Kate.

Britský princ Harry sa rozhodol do manželstva vstúpiť s americkou herečkou Meghan Markleovou. Blížiaca sa udalosť už dlhšie svietila zo svetových, aj slovenských médií a zvedavú verejnosť zaujímal aj ten najbizarnejší detail.

Pár si svoj obrad na kráľovskom hrade Windsor pri Londýne pôvodne predstavoval plný zábavy a bez prísnych oficialít. Harry je totiž až šiesty v poradí následníkov trónu.

Pozvanie dostalo asi 600 hostí a britské médiá ešte pred jej konaním odhadovali, že bude stáť 1,7 milióna libier, v prepočte vyše 1,9 milióna eur. „Prípravy vo veľkom vrcholia a kráľovská svadba je rozhodne jednou z najpopulárnejších tém v televízii a rozhlase, ale aj medzi kamarátmi a kolegami,“ povedala pre HN Slovenska žijúca v Londýne, ktorá nechcela byť menovaná.

Svadbu nazvala udalosťou roka Meghan bez šľachtických koreňov má veľmi dobrú odozvu u verejnosti, čo ju v tejto celkom konzervatívnej krajine prekvapilo.

Do histórie sa svojou veľkosťou či významom zapísali už mnohé iné svadby.

Podľa portálu USA Today patrila do top trojky najväčších svadieb svadba kráľa Lesothského kráľovstva so 40-tisícmi zúčastnenými v roku 2000, šejka Spojených Arabských emirátov s 20-tisícmi v 1981 a princa Tongského kráľovstva so štyrmi tisícmi pred šiestimi rokmi.

Pozreli sme sa však na tie známejšie obrady.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:27