Opozičný venezuelský líder Juan GuaidóReuters
StoryEditor

Má opozícia šancu na úspech?

04.03.2019, 23:00
Podobná situácia, keď krajinu zasiahla vlna protestov a opozícia mala silného lídra, nastala aj v roku 2017.

Vláde sa však odporcov podarilo potlačiť a po niekoľkých mesiacoch sa život vo Venezuele vrátil do starých koľají.

Odborníci síce poukazujú na to, že Guaidó má lepšie stanovený plán ako predchádzajúci líder a počíta so silnejšou medzinárodnou podporou, no zlomiť Madurov režim bude ťažké.

A to aj napriek tomu, že jeho podpora je medzi obyvateľmi veľmi nízka a 80 percent Venezuelčanov si praje zmenu. Ako upozorňuje odborník na Venezuelu Martin Rey, aj z tých zvyšných 20 percent je iba minimálny počet ľudí, ktorí Madura aj naďalej úprimne podporujú a považujú ho za správneho vodcu.

„Väčšina ho podporuje preto, že sa boja, že prídu o prácu, keďže sú štátnymi zamestnancami, alebo sa boja, že prídu o výhody, ako napríklad kupóny na potraviny. No a potom je tu strach vyšších armádnych predstaviteľov a politikov, že prídu o svoj vplyv a postavenie blízko zdroja peňazí,“ vysvetlil.

Kľúčom k úspechu je podpora armády. Ak sa Guaidóovi podarí dostať ju na svoju stranu, bude mať vyhraté, Reyovi sa však takýto scenár zdá byť nepravdepodobný. Režim sa totiž na takúto situáciu pripravil a vernosť vojakov si poistil rôznymi spôsobmi.

„Zapojil ich ekonomicky do distribúcie potravín, z čoho majú profity, a taktiež im pohrozil, že ak prejdú na druhú stranu, budú súdení, keďže majú na svedomí rôzne zločiny,“ vysvetlil. Ďalším problémom je to, že Maduro počíta aj s podporou iných ozbrojených zložiek, a tak drží armádu v hrsti.

Sú nimi rôzni milicionári, „a čo je horšie, tiež takzvané colectivos, čo sú akési polovojenské zložky, ktoré nemajú významnú hierarchiu a ktoré putujú po Venezuele a robia si, čo chcú. No a ďalšia nová skupina sú prepúšťaní zločinci z väzníc, ktorí sú tiež ozbrojovaní,“ poukázal Rey.

Predstavitelia armády sú tak sledovaní a je takmer nemožné, aby sa spolu osamote stretávali a pripravili puč.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 17:02