Reuters
StoryEditor

Ukrajinský politológ: Zelenského podporovali predovšetkým mladí voliči protestu

24.04.2019, 00:00
Ukrajinci sú pripravení na kompromisy s Ruskom, avšak nie za každú cenu, tvrdí pre HN Oleksyj Haran, politológ a profesor Národnej univerzity Mohyla v Kyjeve, výskumný riaditeľ ukrajinskej Nadácie demokratických iniciatív Iľka Kučerova.

V nedeľňajších voľbách ukrajinského prezidenta jasne zvíťazil Volodymyr Zelenskyj nad Petrom Porošenkom. V čom vidíte hlavný dôvod vysokej popularity Zelenského a kto patrí medzi jeho voličov?

V prípade stúpencov Zelenského ide predovšetkým o voličov protestu. Práve protest proti doterajšiemu politickému establišmentu je hlavným dôvodom, prečo mal Zelenskyj najväčšiu podporu zo strany mladšej generácie. Z geografického pohľadu má stabilnú voličskú základňu predovšetkým v centrálnych či južných regiónoch Ukrajiny a čiastočne aj na východe. V západných oblastiach je jeho podpora nízka. Na druhej strane, regionálne rozdelenie už v súčasnosti nie je také dôležité, ako bolo predtým, najmä v rokoch 2004 až 2010.

Posledných päť rokov zažíva východ Ukrajiny konflikt s proruskými povstalcami. Nový prezident Zelenskyj sľubuje ukončenie vojny na Donbase. Je to reálne?

Ukrajinci sú pripravení na kompromisy, avšak nie za každú cenu. V prieskumoch sa väčšina ľudí vyslovuje za dosiahnutie dohody. Požadujú však, aby bolo jasne špecifikované, ako by tie kompromisy mali vyzerať. V skutočnosti všetky návrhy, ktoré dosiaľ povstalci či Rusko navrhli, neboli pre Ukrajincov akceptovateľné.

Ako vlastne vojna zmenila vzťah Ukrajincov voči Rusku?

Pred rokom 2013 malo priateľský vzťah voči Rusku 90 percent Ukrajincov. Po roku 2014, keď na východe Ukrajiny prepukol konflikt a Rusko anektovalo Krym, kleslo toto číslo na 30 percent. Došlo teda k citeľnému prepadu pozitívnych emócií voči susednej krajine. Tie teraz opäť mierne narástli. Avšak je veľmi dôležité pripomenúť jednu vec. Treba rozlišovať, či sa ľudí pýtate na ich postoj voči Rusom ako národu, alebo voči jeho lídrom. Väčšina vám povie, že proti samotným ľuďom v Rusku nič nemajú, ale prezidentovi Vladimirovi Putinovi neveria. Dnes má priateľský postoj voči Rusom zhruba 50 percent Ukrajincov, čo je pomerne stabilné číslo.

Ak by sa Zelenskému podarilo ukončiť konflikt, vydýchli by si nielen ľudia na Donbase, ale aj tí, čo na front museli narukovať...

Áno, ale k tomu musím poznamenať, že armáda nepovoláva na frontovú líniu vojakov základnej vojenskej služby. Tí síce musia na vojne povinne stráviť rok, avšak nie v zóne konfliktu. Tam idú len tí, ktorí podpíšu s armádou profesionálny kontrakt. K tejto zmene došlo po roku 2015. Napriek tomu sa do služby na Donbase dobrovoľne prihlásili tisícky ľudí.

Ako by ste charakterizovali voličov porazeného Petra Porošenka?

Vo väčšej miere ho podporuje stredná trieda. Hlas mu dali najmä tí, čo o voľbách premýšľajú skôr racionálne než na základe emócií. Práve oni akceptovali Porošenka ako najlepšie riešenie v situácii, v ktorej sa v dnes ocitla Ukrajina. Prirodzene, aj títo ľudia ho kritizovali. Pre nich však predstavoval menšie zlo v porovnaní s ostatnými kandidátmi.

Kde vidíte hlavné dôvody jeho porážky?

Porošenko mal spomedzi všetkých najväčšiu priazeň medzi takzvanými patriotickými voličmi. Tešil sa dôvere ľudí, ktorí podporujú asociačnú dohodu s Európskou úniou, bezvízový režim, medzinárodné sankcie proti Rusku, úzku spoluprácu so Spojenými štátmi, aktivity občianskej spoločnosti či ukrajinské národné obrodenie. Stratil však podporu ľudí, ktorí žijú v ťažkých sociálnych a ekonomických podmienkach. A tých je na Ukrajine stále veľa.

Spomínali ste, že regionálne rozdelenie Ukrajiny už nie je vo voľbách aktuálne. Aké faktory rozhodovali?

Voliči jednotlivých kandidátov sú v rôznych regiónoch krajiny viac či menej rovnakí. Kým Zelenského podporovali mladí a Porošenka vzdelaní ľudia, najväčší podiel stúpencov Julije Tymošenkovej ste mohli nájsť najmä medzi staršou generáciou s nižším vzdelaním. Tymošenková sa takisto usilovala o hlasy ľudí žijúcich v náročnejšej ekonomickej situácii, predovšetkým v poľnohospodárskych oblastiach. Avšak určite sa to nedá zovšeobecňovať. Štatistiky hovoria, že podporovatelia Zelenského, Porošenka či Tymošenkovej sú skutočne vo všetkých skupinách obyvateľstva.

Kde ste s vašimi kolegami monitorovali voľby?

Boli sme dohromady zhruba v 400 miestnostiach, predovšetkým v Kyjeve a jeho okolí. Samozrejme, nemohli sme byť prítomní v každom volebnom okrsku. Na to sme nemali kapacitu.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 03:33