TASR
StoryEditor

Britský veľvyslanec na Slovensku: Počas prechodného obdobia budú platiť všetky pravidlá EÚ

31.01.2020, 23:01
Chceme, aby slovenskí občania u nás zostali, uviedol pre HN britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth.

Zmenilo sa po prvom februári niečo pre Slovákov v Británii?
Slovenskí občania žijúci vo Veľkej Británii sú naši priatelia, rodina a susedia. Chceme, aby u nás zostali. Po prvom februári sa nič nezmenilo, pretože vstupujeme do prechodného obdobia, s ktorým súhlasila Veľká Británia aj Európska únia ako súčasťou dohody o odchode. Počas tohto obdobia bude naďalej platiť sloboda pohybu, ako i existujúce obchodné dohody medzi oboma stranami. Britská vláda chráni práva slovenských občanov, ktorí žijú v Británii k 31. decembru tohto roka. Spustila elektronický systém registrovania občanov Európskej únie, ktorou získajú štatút usadlíka – EU Settlement Scheme. Týmto im poskytla práva v súlade s britskou legislatívou.

Čo tento plán pre nich v praxi znamená?
Umožní im pokračovať v ich životoch v Británii s čo najmenšími zmenami oproti súčasnému stavu. EU Settlement Scheme im uľahčí cestu k získaniu imigračného statusu v Británii. Registrácia je zdarma a obsahuje tri kľúčové kroky – preukázať svoju totožnosť, adresu pobytu v Británii a výpis z registra trestov. Tento registračný portál funguje veľmi dobre. A najnovšie čísla ukazujú, že dosiaľ bolo podaných 2,8 milióna žiadostí, pričom 2,5 milióna žiadateľov dostali imigračný štatút.

Odporúčali by ste Slovákom niečo, aby sa vyhli prípadným komplikáciám?
Aby boli práva slovenských občanov žijúcich v Británii k 31. decembru 2020 ochránené aj po prvom januári 2021, odporúčame im, aby požiadali o registráciu v EU Settlement Scheme. Ak budú k termínu 31. december v Británii žiť, budú mať čas na registráciu až do 30. júna 2021.

Bude mať brexit nejaký dosah na Slovákov cestujúcich do Británie? Môžu stále využívať občianske preukazy a volať za ceny ako v Európskej únii?
Počas prechodného obdobia, teda od prvého februára do konca tohto roka, budú platiť všetky pravidlá a regulácie Európskej únie vrátane mobilných roamingov aj slobody pohybu. V tomto období teda slovenskí občania budú môcť aj naďalej cestovať do Británie na svoj občiansky preukaz.

Čo sa reálne zmení po skončení tohto obdobia, teda od prvého januára budúceho roka?
Ako som už povedal, práva slovenských občanov žijúcich v Británii k 31. decembru 2020 a ktorí požiadajú o EU Settlement Scheme budú zachované. Tí, ktorí prídu po tomto termíne, budú musieť od prvého januára 2021 požiadať o povolenie na pobyt v súlade s novým britským imigračným systémom. Na jeho detailoch sa v súčasnosti pracuje. Vláda svoje plány zverejní čo najskôr. To, čo sa stane v oblasti obchodnej a bezpečnostnej spolupráce, bude závisieť od toho, čo sa podarí dohodnúť v rokovaniach o budúcich vzťahoch medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou.

Môžeme vzťahy Slovenska a Británie po roku 2021 porovnať s tými, aké máme povedzme s Nórskom, so Švajčiarskom alebo s Kanadou?
Po minulotýždňovom odchode z Európskej únie je Británia pripravená začať rokovania čím skôr. Cieľom je dosiahnuť do konca tohto roka ambicióznu a širokosiahlu dohodu o voľnom obchode s EÚ. Premiér Boris Johnson čoskoro zverejní viac detailov. Brexit je v každom prípade príležitosťou pre Britániu a Slovensko, aby zintenzívnili svoje bilaterálne vzťahy. Rozšírili sme naše veľvyslanectvo v Bratislave a teší ma, že máme možnosť prehĺbiť našu spoluprácu v oblasti obchodu, vedy a technológií, bezpečnosti, obrany a kultúry, ako aj spolupracovať na zvládaní globálnych výziev, ako sú ochrana systému založeného na medzinárodných pravidlách, voľný obchod, sloboda médií a, samozrejme, klimatické zmeny.

01 - Modified: 2024-04-23 11:37:33 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 14:05