Flickr
StoryEditor

Zmení sa naše cestovanie do Británie?

31.01.2020, 23:01
Doterajší stav platí aj pri cestovaní zo Slovenska do Británie a naopak.

„Do 31. decembra 2020 zostáva aj v tejto oblasti status quo. Je to teda tak, ako Briti sľúbili – počas prechodného obdobia sa budú rešpektovať pravidlá, ako keby bola krajina ešte v Európskej únii. Môžete naďalej cestovať, ako keby bola sloboda pohybu a všetky ostatné pravidlá,“ uviedli pre HN zdroje z britskej ambasády v Bratislave.
Znamená to, že do Británie môžete aj naďalej cestovať len na občiansky preukaz. Keď príletíte povedzme na londýnske letisko Heathrow, stále sa môžete pri vstupnej kontrole postaviť do radu pre občanov Európskej únie, kde budete prednostne vybavení. Minimálne do konca roka tak ušetríte čas, keďže práve Heathrow je vstupnou bránou do Európy pre ľudí z celého sveta a čakaním v rade pre cestujúcich z krajín mimo EÚ by ste pokojne mohli stráviť desiatky minút.
Podobné pravidlá budú do konca roka platiť aj vtedy, ak je pre vás Heathrow len prestupným letiskom na ceste do Spojených štátov či ďalších krajín. „Cestujem pre rôzne záležitosti a pracovné veci nielen na Slovensko, ale aj do Holandska či Nemecka. Na letiskách nebadám absolútne nijaké zmeny,“ doplnil Dacej.

Už teraz je jasné, že takéto cestovanie sa po prvom januári 2021 zmení. Presná podoba zatiaľ nie je známa a bude záležať, akú dohodu sa Európskej únii podarí s Britmi vyjednať. Je však len málo pravdepodobné, že by Británia zaviedla Slovákom víza. Vďaka brexitovej dohode sa dá prepokladať, že pre nás budú platiť podobné pravidlá, aké máme napríklad so Švajčiarskom alebo Nórskom.
Je však pravdepodobné, že občianske preukazy necháme doma a pri ceste do Británie budeme musieť vytiahnuť cestovné pasy. Zároveň sa nám môže výrazne predražiť roamingové telefonovanie či využívanie dát na mobilnom internete. Takisto ak sa nepodarí dosiahnuť príslušnú dohodu, tak by v Británii mohol prestal platiť Európsky preukaz zdravotného poistenia, vďaka ktorému máte v krajinách EÚ rovnaké práva i povinnosti ako domáci pacienti.

01 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 00:34