očkovanie, vakcínaTASR
StoryEditor

Ako sa Kanada pripravovala na vakcináciu?

12.01.2021, 10:05
Obyvatelia sú presvedčení, že sa oboch čoskoro zbavia.

Nielen Trumpa, ktorého už o dva týždne vystrieda v Bielom dome demokrat Joe Biden – podľa vlastných slov veľký priateľ Kanady. Veria, že rýchlo odíde aj koronavírus.

Kanadské úrady pre to robia všetko. Prípravy na očkovanie sa začali už v júni, keď ešte nebolo jasné, kedy sa vakcína vôbec dostane na trh. Znamenalo to vybudovanie príslušnej infraštruktúry i distribučných sietí, ako aj spustenie informačnej kampane. Samotná vakcinácia sa začala v polovici decembra. Kanadská vláda medzitým schválila používanie dvoch vakcín – od spoločností Pfizer a Moderna.

Severoamerická krajina berie boj proti pandémii koronavírusu viac ako vážne. Podobne ako v Európe, aj v Kanade v uplynulých týždňoch prudko narástol počet nakazených aj obetí ochorenia COVID-19. Aktuálne je tam zaznamenaných už vyše 600-tisíc prípadov infekcie, ktorá si vyžiadala takmer 16-tisíc mŕtvych.

Tieto čísla sú však stále veľmi nízke v porovnaní s južným susedom. V 330-miliónových Spojených štátoch, ktoré sú z globálneho hľadiska zďaleka najviac zasiahnutou krajinou, prekročil počet obetí astronomických 360-tisíc. Zároveň v USA potvrdili už viac ako 21 miliónov prípadov nákazy. Kanaďania majú jasno v tom, kto nesie za túto situáciu najväčšiu zodpovednosť – prezident Trump a jeho benevolentný prístup k riešeniu situácie. A práve Spojené štáty sú podľa všeobecne panujúceho presvedčenia hlavným zdrojom nákazy v ich krajine.

Ľudia v Kanade nemôžu Trumpovi zabudnúť ešte jednu vec. Dodnes nepredýchali skutočnosť, že v úplných začiatkoch šírenia pandémie im zablokoval dodávku špeciálnych ochranných rúšok N95 z USA. „Nedokážem si ani predstaviť, že by môj sused potreboval určitú vec, aby vôbec prežil, a ja by som mu ju odmietol dať. Je to nemysliteľné,“ priznal bývalý americký veľvyslanec v Ottawe Bruce Heyman.

Podľa neho práve táto udalosť znamenala ochladenie vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami na bod mrazu. Nielen politických, keď Trump viackrát zaútočil na kanadského premiéra Justina Trudeaua a označil ho za nečestného a slabého, ale najmä ľudských. V Kanade sa začali šíriť výzvy na bojkot amerických výrobkov, minimálne do doby, kým Trump neopustí Biely dom. „Vzťahy medzi susednými krajinami sú ako rodina. Je to ako keď máte suseda, ktorému dôverujete a ktorý dôveruje vám. A my máme prezidenta, ktorý si absolútne neváži žiadnu z týchto vecí. Robí všetko len pre svoj vlastný prospech,“ doplnil Heyman.

Aj preto sa premávka na najdlhšej medzinárodnej hranici sveta prepadla na minimum. Na opačnú stranu sa dostanú len tí, ktorí jasne zdokladujú nevyhnutnosť svojej cesty. Samozrejmosťou je negatívny test na prítomnosť koronavírusu. Ten sa najnovšie vyžaduje aj od všetkých cestujúcich, ktorí priletia zo zahraničia na niektoré z kanadských medzinárodných letísk.

Práve narastajúce pocity nepriateľstva chce zmeniť Biden, ktorý pred časom na večeri s Trudeauom označil Kanaďanov za rodinu Američanov. Na opačnej strane hranice si od neho sľubujú sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu v Spojených štátoch, ale i ústretovejšie vystupovanie voči geograficky i politicky najbližšiemu spojencovi. „Očakávam, že osobné vzťahy medzi oboma národmi sa s nástupom nového prezidenta zlepšia o tritisíc percent. Dočkáme sa návratu k racionalite a priateľstvu,“ tvrdí Bothwell.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 04 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 01:11