Na bratislavský 100-eurový nákup by Slovákovi v Burgase stačilo 64,53 eura.flickr.com/ Evgeni Dinev
StoryEditor

Aké opatrenia sa zaviedli v rezortoch?

17.05.2021, 00:00
Pred príchodom letnej sezóny sa zároveň na základe príkazu Marijany Nikolovovej zaviedli v turistických destináciách jednotné pravidlá súvisiace s protiepidemickými a sanitárnymi opatreniami.

„Naším hlavným cieľom je to, aby všetky turistické lokality v našej krajine prijali rovnaké postupy na zaistenie zdravia a bezpečnosti turistov. Jednoducho, aby Bulharsko chránilo svoj status zdravej a bezpečnej destinácie,“ tvrdí šéfka rezortu.
Opatrenia sa preto musia dodržiavať pri všetkých druhoch cestovného ruchu. Platia na celom území krajiny – tak v prímorských rezortoch, ako aj v mestách či obciach v bulharskom vnútrozemí. Je teda úplne jedno, či dovolenkári navštívia prímorské a golfové rezorty, hory, vidiek a kúpele, zúčastnia sa na kongresoch, dobrodružných výletoch a športových či kultúrnych podujatiach, alebo uprednostnia vínny, ekologický, detský a mládežnícky, dobrodružný, zdravotný, poľovnícky, prípadne iný druh turizmu. Všade by mali byť v čo najväčšej možnej miere chránení pred infekciou koronavírusu.
Spomínané pravidlá sa takisto vzťahujú na činnosť ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré susedia s dovolenkovým rezortom, alebo stoja samostatne. Presne boli stanovené postupy v prípade podozrenia na infekciu koronavírusom u hosťa v ubytovacej jednotke, ako aj pri preprave dovolenkárov vrátane organizovaných turistických skupín autobusom.

Bulhari upravili taktiež využívanie strážených morských pláží. Potrebné je dodržať fyzickú vzdialenosť najmenej 1,5 metra medzi jednotlivými návštevníkmi. Na bezplatných plážach sa môžu na každých 20 štvorcových metroch zdržiavať maximálne dve osoby alebo členovia jednej rodiny. Jeden slnečník smú používať takisto iba dve osoby alebo jedna rodina.
V platených zónach je dovolené umiestniť na ploche 20 štvorcových metrov len jeden slnečník. Rozstupy medzi jednotlivými slnečníkmi tak musia byť minimálne 4,5 metra. V praxi to znamená, že na návaly na bulharských plážach, na aké sme boli zvyknutí v uplynulých rokoch, môžeme toto leto zabudnúť. „Tiež by som rada objasnila, že ja aj môj tím spolupracujeme v otázke prijímania hygienických opatrení so zdravotníckymi úradmi, ktorých názor má v našej krajine popredné miesto. Veríme v medicínu a vo vedu ako tie najdôležitejšie faktory v boji proti pandémii, ako aj vo výhody očkovania proti ochoreniu COVID-19. Práve na toto sa spolieham,“ doplnila ministerka Nikolovová.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 04 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 05 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:11