Ministerstvo vnútra SR
StoryEditor

Japonský veľvyslanec pre HN: Množstvo firiem pracuje na vývoji našej vlastnej vakcíny

04.06.2021, 16:04
Chceme očkovať vyše milión ľudí denne, tvrdí v rozhovore pre HN japonský veľvyslanec na Slovensku Makoto Nakagawa.

V akej fáze sa aktuálne nachádza očkovanie v Japonsku?
Vakcinačný program u nás napreduje, avšak v porovnaní s krajinami Európskej únie s istým oneskorením. Odštartovali sme ho v polovici februára očkovaním zdravotníckeho personálu – lekárov, sestier a podobných profesií. K prvému júnu dostalo obe dávky okolo 65 percent z celkového počtu 4,8 milióna zdravotníkov. Prvú dávku malo za sebou 97 percent.

A čo ďalšie kategórie ľudí?
V polovici apríla nasledovali seniori nad 65 rokov. K prvému júnovému dňu malo minimálne prvú dávku za sebou 16 percent z celkovo 36 miliónov občanov tejto vekovej kategórie. Asi 1,3 percenta absolvovalo obe dávky.

Podnikajú úrady kroky na rýchlejšiu vakcináciu?
Áno, vláda robí maximum pre urýchlenie celého procesu. V centrálnej časti Tokia a Ósaky boli zriadené vakcinačné megacentrá, ktoré spustili očkovanie koncom mája. Nasledovali ďalšie prefektúry. V polovici júna sa pridajú takisto rôzne spoločnosti a univerzity. Následne prekročil denný počet vpichnutých dávok pol milióna. Cieľom vlády bolo zvýšiť tento počet na viac ako milión denne a skompletizovať očkovanie seniorov do konca júla.

Vy osobne ste sa už nechali očkovať?
Áno. Chcem sa poďakovať slovenskej vláde za to, že som bol zaočkovaný tu, vo vašej krajine. Dostal som už obe dávky vakcíny. Vašej vláde som vďačný takisto za to, že podniká kroky, aby rozšírila vakcinačný program na všetkých cudzincov žijúcich na Slovensku, hoci zatiaľ nie v plnom rozsahu. S príslušnými vládnymi úradmi v tejto otázke spolupracujem.

Na čom konkrétne?
Snažím sa o rozšírenie tohto programu tak, aby pokrýval 100 percent cudzincov na Slovensku vrátane Japoncov. Pre vašu informáciu – všetci Slováci žijúci v Japonsku boli zahrnutí do vakcinačného programu našej krajiny. Dúfam, že v tomto smere sa aj u vás čo najskôr dočkáme konkrétneho oficiálneho oznámenia.

Ktoré vakcíny sa u vás používajú?
Jediná vakcína, ktorou sa v Japonsku očkovalo od polovice februára, bola tá od spoločností Pfizer a BioNTech. Vláda nedávno schválila aj používanie vakcín Moderna a AstraZeneca. Rozhodla sa však až do odvolania nepoužívať látku AstraZeneca. Preto sa u nás v súčasnosti očkuje len dvoma vakcínami – Pfizer-BioNTech a Moderna.

Japonsko je známe špičkovým medicínskym výskumom. Neusilujete sa o vývoj vlastnej vakcíny?
Samozrejme, snažíme sa aj o to. Množstvo japonských farmaceutických a biochemických spoločností pracuje na vývoji a produkcii vakcíny. Z nich dosiaľ štyri odštartovali tretiu fázu klinických testov. Medzi nimi je bio-venture spoločnosť AnGes, Ink. z Ósaky, ďalšia ósacká firma Shionogi Pharmaceutical, tókijské Daiichisankyo a KM Biologics z Kumamota. Verím, že už čoskoro uvidíme japonskú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Sú tu však isté výzvy.

Čo komplikuje toto úsilie?
V prvom rade je absolútny počet nových prípadov v Juhovýchodnej Ázii oveľa nižší než inde vo svete. Preto je ťažké získať veľký počet účastníkov klinických testov, ktorí by sa nechali zaočkovať v tretej fáze a aj po vakcinácii by skutočne zostali pozitívni. Toto je veľký hendikep ázijských farmaceutických spoločností v porovnaní s konkurenčnými podnikmi zo Spojených štátov či EÚ. Keďže navyše japonské firmy vstúpili do hry neskôr, musia ukázať, aké sú silné prednosti a výhody ich produktov oproti tým existujúcim. To je pre nich taktiež veľmi náročné. Uvídíme, ako to celé dopadne.

Japonsko je čoraz obľúbenejšie aj pre Slovákov. Sú dnes nejaké obmedzenia pri cestovaní do vašej krajiny?
Teší ma, keď počujem, že Japonsko sa stáva čím ďalej tým viac populárnou destináciou pre slovenských cestovateľov. Turizmus je u nás dôležitým odvetvím a ja tento trend jednoznačne vítam. V súčasnosti však v našej krajine nanešťastie platia prísne obmedzenia. Musím pripomenúť, že medzinárodné cestovanie zo Slovenska do Japonska je veľmi ťažké, a to vrátane služobných ciest či repatriačných letov.

Čo preto odporúčate?
Naliehavo by som vyzval všetkých slovenských občanov, ktorí plánujú navštíviť našu krajinu, aby detaily svojej cesty vopred konzultovali s japonským veľvyslanectvom v Bratislave. Japonsko totiž v súčasnosti uplatňuje sprísnené imigračné opatrenia pre všetkých cestujúcich z približne 150 krajín a regiónov sveta vrátane Slovenska.

Aké sú to opatrenia?
V rámci nich musia mať všetci cestujúci k dispozícii negatívne výsledky testov nie staršie ako 72 hodín pred odletom, vykonať test na COVID-19 na letisku po prílete a absolvovať 14-dňovú karanténu buď v domácnostiach alebo v hoteloch. Počas samostatnej karantény sa od ľudí vyžaduje, aby nepoužívali verejnú dopravu, aby zostali doma či v hoteloch a odpovedali na každodenné otázky miestnych zdravotných úradov prostredníctvom telefónu alebo aplikácií.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-15 06:52:51 - Feat.: - Title: V Japonsku namerali 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 12:12