Reuters
StoryEditor

Ako sa zmiernil lockdown?

04.06.2021, 15:56
V krajine pritom stále platí určitá forma ekonomického lockdownu.

V japonskom covidovom systéme prijímajú rozhodnutia o reštrikciách vyplývajúcich z vyhlásenia núdzového stavu jednotlivé prefektúry. Hoci sa začiatkom júna tento stav predĺžil, časť lockdownových opatrení sa istým spôsobom zmiernila. Napríklad metropolitné mesto Tokio schválilo opätovné otvorenie nákupných megacentier s plochou prevyšujúcou tisíc štvorcových metrov, ako sú špecializované obchodné domy a podobné strediská pre pracovné dni v týždni so skrátenými otváracími hodinami. Cez víkend však zostávajú zatvorené.

Dobrovoľné opatrenia

Neskôr navyše dostali povolenie znovuotvoriť so skrátenými otváracími hodinami takisto divadlá, kiná, múzeá či veľké zábavné parky. K podobnému uvoľneniu prevádzkových reštrikcií došlo tiež v ďalších veľkých japonských mestách.
Na druhej strane prevádzkovateľov reštaurácií, stravovacích zariadení typu izakaya, barov a ďalších podnikov, kde sa podáva alkohol či poskytujú služby ako karaoke, úrady požiadali, aby zostali zatvorené. Ak sa tam neponúka alkohol, môžu pokračovať v podnikaní, avšak len do ôsmej hodiny večer.

Tieto obmedzenia v biznise sú založené na vzájomnej spolupráci s úradmi a dobrovoľnej zdržanlivosti zo strany samotných podnikov. V Japonsku totiž neexistuje legálna báza na to, aby vláda mohla zakázať takýmto prevádzkam činnosť vydaním nariadenia počas vyhláseného núdzového stavu. Centrálna vláda a prefektúry preto poskytujú finančnú podporu podnikom, ktoré s ňou spolupracujú a dodržiavajú vydané opatrenia.
Makroekonomické dosahy dlhotrvajúcich obmedzení v podnikaní a náhlych strát dopytu pre jednotlivé spoločností sú od minulého roka obrovské. Podľa najnovšie zverejnených prognóz Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v prípade Japonska očakáva tento rok tempo rastu ekonomiky o 2,6 percenta hrubého domáceho produktu a o dve percentá v roku 2022. Odhad pre tento rok je o jednu desatinu percentuálneho bodu menší než hovorila prognóza z decembra 2020.

Očkovanie je oneskorené

OECD odhaduje, že ekonomické oživenie Japonska bude v roku 2021 oveľa pomalšie oproti krajinám Európskej únie, Spojeným štátom, Veľkej Británii a Číne. Miera hospodárskeho rastu sa tento rok v prípade EÚ očakáva na úrovni 4,3 percenta, v USA 6,9 percenta, v Británii 7,2 percenta a v Číne 8,5 percenta hrubého domáceho produktu. Organizácia združujúca najvyspelejšie ekonomiky sveta pritom svoje odhady rastu pre tieto oblasti či krajiny upravila smerom nahor, a to predovšetkým vďaka rýchlemu pokroku vo vakcinačnom procese, ktorý výraznou mierou prispieva k urýchlenému zotaveniu hospodárskych aktivít. „Ak sa mám úprimne vyjadriť, zo spomínaných najnovších prognóz OECD som sklamaný. Musím však pripustiť, že napredovanie vakcinačného programu je v Japonsku značne pomalšie než v Európskej únii, Británii či Spojených štátoch. Vysvetlím prečo – odštartovali sme ho v polovici februára očkovaním zdravotníckeho personálu. V porovnaní povedzme s krajinami Európskej únie tak napreduje s istým oneskorením,“ uzavrel veľvyslanec Nakagawa.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 00:17