TASR
StoryEditor

Na pokraji útoku. Čím hrozia Rusi a Američania v Sýrii?

13.04.2018, 00:00
Dúmá bola poslednou povstaleckou enklávou pri Damasku.

Dúmá. Sýrske mesto pri Damasku, svetu v súčasnosti nemilo známe pre údajný chemický útok vládnych síl zo 7. apríla, pri ktorom zomrelo vyše 70 ľudí a asi polovica z nich po zasiahnutí chemikáliami. Svetové spoločenstvo preto uvažuje o reakcii proti Sýrii.

Útok skloňujú Spojené štáty, Veľká Británia aj Francúzsko. Rusko naopak použitie chemických zbraní sýrskou vládou v Dúme popiera a žiada nezávislé a objektívne vyšetrenie. Podľa lekárov prišli obete do kontaktu s nebezpečnou chemikáliou, okrem chlóru spomínajú aj inú látku.

Bezpečnostná rada tiež v stredu neschválila ruský návrh rezolúcie, ktorý podporuje vyslanie vyšetrovateľov medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní do Dúmy. Pred zamietnutím návrhu tiež neprešli dva ďalšie návrhy o vyšetrení údajného útoku.

Rusko vetovalo ako vytvorenie medzinárodného nezávislého orgánu pre vyšetrenie zodpovednosti za chemické útoky, aj vytvorenie expertného výboru pre vyšetrenie.

„História zaznamená tento deň. Deň, keď sa Rusko rozhodlo ochraňovať monštrum na miesto životov Sýrčanov,“ reagovala americká veľvyslankyňa pri ONS Nikki Haleyová.

Dúmá bola poslednou povstaleckou enklávou pri Damasku. Definitívne ju sýrska armáda dobyla vo štvrtok, čím tak skončili boje o východnú Ghútu. Spolu si boje vyžiadali životy najmenej 1600 ľudí a evakuáciu viac ako 160-tisícov osôb. Armáda oblasť obliehala od roku 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 12:13