julian assangeReuters
StoryEditor

Bojovník za pravdu či kriminálnik. Aký je príbeh zakladateľa WikiLeaks?

03.05.2019, 00:00
Julian Assange rozdeľuje spoločnosť od odhalenia citlivých dokumentov americkej armády.

Je 11. apríl 2019 a Julian Assange sa zobúdza na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Rovnako ako posledných sedem rokov po získaní azylu. Uchýlil sa tam v roku 2012, aby sa vyhol vydaniu do Švédska pre obvinenie zo sexuálneho prečinu. Aj pre obavy z vydania do USA, kde mu zas hrozilo stíhanie za zverejnenie tajných dokumentov. Tento deň sa však jeho úkryt na ambasáde končí.

Ekvádor mu odobral azyl, na čo zareagovala britská polícia a sivovlasého bradatého Assangea proti jeho vôli vyvliekla. Jeho dočasným domovom sa stala londýnska policajná stanica, v ktorej čakal na súdne pojednávanie. 

Assangea vo štvrtok odsúdili v Británii na 50 týždňov odňatia slobody pre porušenia podmienok kaucie. V roku 2012 ho londýnsky súd prepustil z väzby počas konania o jeho vydaní k stíhaniu vo Švédsku. Assange sa ale po prepustení na slobodu ukryl na ambasáde v Londýne, čo mu súd v rozsudku zrátal.

Londýnsky súd bude ale žiadosť o vydanie Assangea do Spojených štátov prerokovávať ešte mnoho mesiacov. Termín ďalšieho pojednávanie je 30. mája a zásadný pokrok v procese by mal prísť až v polovici júna.

HN sa v otázkach a odpovediach pozreli na najväčšie odhalenia WikiLeaks aj na stíhania, ktorým čelí.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 14:42