Reuters
StoryEditor

Maďarov rozdelila čínska univerzita

14.06.2021, 12:44
Komunistické hodnoty v srdci slobodnej Európy, obavy zo špionáže, netransparentných peňazí, korupcie a nebezpečnej dlhovej pasce.

Po tom ako premiér Viktor Orbán v krajine obmedzil slobodu medií aj nezávislosť vysokého školstva, je komunistická univerzita ďalšou ranou maďarskej spoločnosti.

Nová kapitola partnerstva medzi Pekingom a Budapešťou nahnevala maďarských daňových poplatníkov. Lukratívny pozemok na brehu Dunaja sa má stať domovom prvého európskeho kampusu prestížnej šanghajskej univerzity Fudan. Štýlový komplex moderných budov vzdelávacej inštitúcie znie navonok ako rozumná investícia do vzdelania a výskumu. Pod rúškom ušľachtilých zámerov sa však skrýva aj nebezpečenstvo dlhovej pasce, špionáže a silnejúceho vplyvu súpera, ktorý predstavuje pre európske spoločenstvo jednu z najväčších výziev súčasnosti aj budúcnosti.

Maďarsko sa tak môže stať dôležitým bodom v budovaní čínskeho vplyvu v západnom svete, a to priamo v srdci Európskej únie. Obrovský kontrast v prístupe k univerzitnej kultúre ukázal maďarský premiér Viktor Orbán, keď najprv zo svojej krajiny zmenou zákona vyhnal kvalitnú Stredoeurópsku univerzitu preto, že jej zakladateľom bol jeho úhlavný nepriateľ George Soros. Školu, ktorú Orbán videl ako baštu liberalizmu, chce teraz v Budapešti nahradiť komunistickou univerzitou. A tú majú zaplatiť samotní Maďari.

Odpoveďou študentov a občianskej spoločnosti boli veľké protesty v uliciach Budapešti. Jedným z najhlasnejších kritikov projektu je aj primátor maďarskej metropoly Gergely Karácsony – liberál, ktorý zaujal najmä nápaditým symbolickým protestom premenovania ulíc priľahlých k miestu, kde má celý komplex stáť. Tento krok jednoznačne urazil hrdosť Číny, ktorá si na nej tak veľmi zakladá.

Svet má čoraz väčšie obavy z rastúcej angažovanosti autoritárskej superveľmoci z východu. Pre mnoho krajín Ázie a Afriky priniesla vidina drahocenných investícií stratu suverenity. Teraz tento scenár hrozí aj európskym krajinám, z ktorých nerozvážnosť biznisu s Čínou pocítila už Čierna Hora. Ázijský kolos investuje a očakáva, že bude profitovať najmä z vplyvu, ktorý s veľkými peniazmi prichádza.

Maďarsko je najhlasnejším podporovateľom Číny v Európskej únii. Je dokonca jediným štátom Únie, ktorý do boja proti koronavírusu nasadil čínske vakcíny. Orbán už pravidelne vetuje snahy Európskeho parlamentu o tvrdší postoj voči Číne a často sa vyjadruje, že vektor globálnej politiky sa otočil a jeho vláda len reaguje na potrebu sústrediť sa na Východ.

Myslí si maďarský premiér, že čínska univerzita prinesie jeho krajine viac investícií a výskumu alebo sleduje len svoj osobný prospech? Realitou môže byť obrovský dlh a zvýšený vplyv Číny nielen v Maďarsku, ale aj v celej Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:28