Reuters
StoryEditor

Masové popravy, ženy zavreté doma, prísna šaria. Čo čaká Afganistan pod krutovládou Talibanu?

17.08.2021, 16:57
Vojnou zmietaná krajina zažíva masívny exodus ľudí. Rýchly prerod na prísne islamistickú spoločnosť vidno už dnes, otázkou zostáva, či Taliban dokáže viesť dialóg s vonkajším svetom.

Zúfalé snahy tisícok Afgancov utiecť z ich krajiny pred krutovládou militantného hnutia Taliban, ktoré v priebehu pár hodín obsadilo metropolu Kábul a zvrhlo vládu prezidenta Ašrafa Ghaního. Ženy v panike nakupujúce burky a ďalšie časti islamského oblečenia, aby sa zahalením tváre, vlasov aj celého tela vyhli hnevu či dokonca prísnemu trestu zo strany náboženských fanatikov. Ale i ľudia oslavujúci v uliciach afganských miest „oslobodenie“ a odchod spojeneckých vojakov výkrikmi ako Smrť Amerike.

Aj takto v týchto chvíľach vyzerá situácia v Afganistane, kde sa až s prekvapivou rýchlosťou vrátili po odsune spojencov na čele s Američanmi k moci radikálni islamisti z Talibanu. Na túto chvíľu čakali takmer dve desaťročia – od 13. novembra 2001, keď talibanský režim padol po americkom vojenskom zásahu. Ten nariadil vtedajší prezident USA George W. Bush v rámci priamej odvety za to, že Taliban odmietol Američanom vydať Usámu bin Ládina, šéfa teroristickej siete Al-Kajdá, ktorá len dva mesiace predtým zaútočila na dvojičky newyorského Svetového obchodného centra. Výsledkom bolo 20 rokov spojeneckej prítomnosti v Afganistane, kde sa v rámci desiatok rotácií vystriedali aj viac ako štyri tisícky slovenských vojakov.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako sa štáty snažia z Afganistanu evakuovať svojich občanov aj domácich spolupracovníkov, čo môžeme od Talibanu v budúcnosti očakávať aj to, kto má aké záujmy v tejto vojnami a konfliktmi zmietanej krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:32