Jedno z najlacnejších hlavných miest Európskej únie. V centre vládne pokojná atmosféra, dobrá doprava a príjemné parky. Mladým odporúčajú miestne technokluby a diskotéky. Zahraniční cestovatelia chvália lacné drinky a puby v írskom štýle. Domáce pivo stojí 1,03 eur, jedlo 5,11 eur, kapučíno 1,13 eurFlickr.com
StoryEditor

Žiadne zaliatie betónom. Ako si Bulhari chránia svoju históriu?

04.10.2021, 13:17
V centre Sofie či Plovdiva sa prakticky všade nachádzajú vzácne vykopávky.

„Stojíme na mieste, kde sa pred dávnymi stáročiami preháňali rímske légie, konali trhy s najrôznejším tovarom a prebiehal každodenný život v meste. Dnes tu je stanica metra Serdika, pomenovaná práve podľa názvu, aký mala Sofia počas rímskej nadvlády,“ hovorí skupinke návštevníkov zo Slovenska sprievodca Vanjo Furnadžiev.

Nachádzame sa priamo v historickom srdci bulharskej metropoly. Keď vyjdeme von zo stanice metra, na dohľad máme sídlo bulharského prezidenta, vlády aj bývalú budovu parlamentu. „Keď hocikde v tejto lokalite zakopnete do zeme, prakticky všade objavíte nejaké cenné archeologické nálezy,“ dopĺňa pre HN bezchybnou slovenčinou Vanjo, ktorý už 36 rokov sprevádza po Sofii i ďalších bulharských mestách turistov zo Slovenska, z Česka a ďalších krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 19:17