AP/TASR
StoryEditor

Zapálené banky, ruskí výsadkári a zabití demonštranti. Prečo Kazachovia zapálili rozbušku?

09.01.2022, 15:49
Obyvateľom stredoázijskej republiky bohatej na nerastné suroviny došla trpezlivosť s predstaviteľmi režimu, ktorí bohatnú na ich úkor.

Jeden z popredných globálnych producentov ropy, uhlia, uránu či ďalších komodít. Výkladná skriňa stredoázijského priestoru, ktorá pred pandémiou lákala milióny turistov z celého sveta – sčasti i vďaka veľkej popularite komediálneho filmu Borat. A v neposlednom rade jedna z postsovietskych krajín, v ktorej už viac ako tri desaťročia vládne pevnou rukou režim budovaný dlhoročným lídrom Nursultanom Nazarbajevom a jeho najbližšími spolupracovníkmi.

Zhruba 20-miliónový Kazachstan sa minulý týždeň dostal na titulné stránky všetkých svetových médií, keď proti administratíve Nazarbajevovho nástupcu Kasyma-Žomarta Tokajeva povstali v ekonomickej metropole krajiny Almaty a v ďalších mestách desaťtisíce ľudí. Nepáčilo sa im, že ani vyše 30 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu a získaní nezávislosti neprebehli v krajine ekonomické reformy a nezlepšila sa situácia bežného obyvateľstva. Z veľkého nerastného bohatstva profituje takmer výlučne hŕstka ľudí z blízkosti Nazarbajeva, Tokajeva a ďalších členov úzkeho vedenia krajiny. Výsledkom nepokojov a ich brutálneho potlačenia je viac ako 160 zabitých a tisícky zatknutých ľudí.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, čo sa v Kazachstane stalo, kto prišiel vládnemu režimu na pomoc aj prečo s ním dochádza ľuďom trpezlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 00:18