StoryEditor

Štvrťstoročie s Putinom. Ako sa z fanúšika špionážnych filmov stal autokrat s majetkom za stovky miliárd eur?

17.08.2024, 18:40
  • Ruskému lídrovi odklepla Štátna duma presne pred 25 rokmi post predsedu vlády.
  • Za ten čas si okolo seba vybudoval dômyselné oligarchický prepletenec bohatstva a moci.
  • Kým spočiatku západní lídri verili, že by mohli s Putinovým Ruskom spolupracovať, dnes je pre nich veľkým rivalom. 

Deviaty august 1999. Ruský prezident Boris Jeľcin oznamuje mená troch nových vicepremiérov. Medzi nimi je aj pre širšiu verejnosť a zahraničie neznámy 46-ročný Vladimir Putin, ktorý má za sebou sotva niekoľko mesiacov na pozícii šéfa všemocnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a následne tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

Udalosti vzápätí naberajú rýchly spád. Ešte v ten istý deň Jeľcin menuje Putina za premiéra. A nenecháva nikoho na pochybách, že práve rodák z Leningradu, dnes známeho ako Petrohrad, sa stáva jeho korunným princom. „Chcem, aby bol mojím nástupcom v kresle prezidenta,“ vyhlásil Jeľcin, ktorý tušil, že éra jeho vládnutia v Kremli sa pod ťarchou korupčných škandálov, alkoholizmu a obvinení z neschopnosti viesť najväčšiu krajinu na svete chýli ku koncu.

image

Vpád ukrajinskej armády do Ruska je pre Kyjev veľký úspech. Rusi teraz budú musieť stiahnuť jednotky z Donbasu

Štátna duma – dolná komora ruského parlamentu – nakoniec potvrdzuje 16. augusta 1999 Putina v premiérskom kresle. A tak sa presne pred štvrťstoročím dostáva k moci muž, do ktorého najskôr vkladal západný svet nádeje, že skrotí rastúci vplyv oligarchov a zblíži krajinu s demokratickou časťou planéty. Ako sa však neskôr ukáže, vyrastie z neho autokrat, ktorý si vybuduje okolo seba úzku mocenskú a majetkovú sieť vyvolených, postupne vymaže z povrchu zemského ruskú politickú opozíciu a napokon rozpúta najkrvavejší ozbrojený konflikt v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Fascinovaný špiónmi

Ako sa však Putin, ktorý začiatkom októbra tohto roka oslávi 72 rokov, vôbec dostal k titulu najobávanejšieho európskeho vodcu a najnovšie v dôsledku konfliktu na Ukrajine i vojnového zločinca? Vladimir, ktorý vyrastal v povojnovom Leningrade poznačenom takmer tri roky trvajúcou nacistickou blokádou s dvoma miliónmi obetí bol odmalička veľmi ambiciózny. Traduje sa, že od školských čias ho fascinovali dobrodružné príbehy, v ktorých hrali hlavnú úlohu špióni. Ako študent sa zaujímal o prácu v obávanej sovietskej tajnej službe KGB. Tam mu odporučili, aby pracoval na svojom vzdelaní aj športovom rozvoji.

Putin si zobral ich slová k srdcu. Aby v prípadnej potýčke s nepriateľmi komunistického režimu, do ktorých sa v jeho predstavách dostávali agenti KGB, vykompenzoval svoj nízky vzrast, začal sa venovať bojovým športom. Konkrétne džudu, v ktorom to postupom rokov dotiahol až na čierny pás, ako aj ruskému bojovému umeniu nazývanému sambo.

image

Boris Jeľcin si v lete 1999 vybral za svojho nástupcu v kresle ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO: Wikimedia Commons

Zmenil takisto smerovanie svojho profesionálneho rozvoja. Štúdium chémie čoskoro vymenil za právo a medzinárodné vzťahy. Bolo to pomerne logické – v 60. a 70. rokoch minulého storočia vrcholila studená vojna v bipolárnom svete vedenom Sovietskom zväze a Spojenými štátmi. Kubánska kríza, vojna vo Vietname, vesmírne preteky – toto všetko dávalo priestor rastu kariéristom lojálnym režimu, ktorí sa vo svojej ceste na vrchol nezastavia pred ničím.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-16 18:52:32 - Feat.: 0 - Title: Vpád ukrajinskej armády do Ruska je pre Kyjev veľký úspech. Rusi teraz budú musieť stiahnuť jednotky z Donbasu 02 - Modified: 2024-08-01 13:41:19 - Feat.: 1 - Title: Hrozba z Teheránu: Karta sa dokonale obrátila 03 - Modified: 2024-07-31 07:40:07 - Feat.: 0 - Title: V 90. rokoch ho ničila krvavá vojna, dnes láka investorov. Kedy vstúpi výbušný región západného Balkánu do EÚ?
01 - Modified: 2024-09-12 13:09:22 - Feat.: - Title: Ruské rakety a drony testujú obranu NATO. Prečo sa Aliancia bojí a ako má reagovať? 02 - Modified: 2024-09-12 14:09:26 - Feat.: - Title: Zelenskyj potvrdil ruský protiútok v Kurskej oblasti. Čakali sme to, povedal 03 - Modified: 2024-09-12 11:25:38 - Feat.: - Title: Súd v Rusku začal pojednávať vo veci Navaľného právnikov obvinených z extrémizmu 04 - Modified: 2024-09-12 10:54:27 - Feat.: - Title: Rusko je najväčšou hrozbou pre bezpečnosť celej Európy a sveta, tvrdia českí tajní 05 - Modified: 2024-09-12 05:51:46 - Feat.: - Title: Požiare aj výpadky elektriny. Ruské drony zasiahli mesto Konotop v Sumskej oblasti, úrady hlásia 13 zranených
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
12. september 2024 16:18