Nemeckí dôstojníci vítajú ruskú delegáciu po jej príchode na mierové rokovania do Brest-Litovska.Wikimedia Commons
StoryEditor

Ruskí boľševici hrali pri mierových rokovaniach o čas, nakoniec museli podpísať nevýhodnú zmluvu

02.03.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Mierová zmluva, ktorú pred sto rokmi uzavrelo Rusko so štátmi Štvorspolku, znamenala koniec bojov na východnom fronte prvej svetovej vojny. Po ôsmich mesiacoch ju napokon anulovalo.

Separátna mierová zmluva, ktorú na konferencii v Brest-Litovsku (dnešnom Breste v Bielorusku) podpísali 3. marca 1918 predstavitelia Ruska a štátov Štvorspolku – Nemecka, Rakúsko-Uhorska, Bulharska a Turecka – znamenala koniec vojny na východnom fronte.

Po boľševickej revolúcii zástupcovia sovietskeho Ruska predlžovali rokovania o ukončení vojny s Nemeckom, ktoré sa začali v decembri 1917, v nádeji na európsku revolúciu. Po nemeckom vojenskom ťažení do Ruska, keď boli znovu dobyté územia, z ktorých bolo Nemecko v predchádzajúcich rokoch vytlačené cárskou armádou, ale radšej zmluvu podpísali.

Znamenala pre nich však oveľa nevýhodnejšie prímerie, než aké bolo pôvodne navrhované. Rusko prišlo takmer o polovicu svojho európskeho územia. Zmluva tiež Rusko zaväzovala, aby na svojom území nestrpelo vojenské oddiely, ktoré považovali ústredné mocnosti za nepriateľské.

Mierové rokovania v Brest-Litovsku medzi zástupcami Ruska a ústredných mocností. Mierové rokovania v Brest-Litovsku medzi zástupcami Ruska a ústredných mocností. Wikimedia Commons

​To se okrem iných týkalo aj československých legionárov. Padlo teda rozhodnutie o presune légií cez Vladivostok do Francúzska. T. G. Masaryk totiž vyhlásil armádny zbor v Rusku za súčasť československej autonómnej armády vo Francúzsku a cesta cez európske bojiská nebola možná.

Sovietsky vodca Vladimir Iľjič Lenin ale nemal v úmysle Brestlitovský mier, ktorý neskôr označil za „hanebnú zmluvu,“ dlho dodržiavať. Po nemeckej kapitulácii v prvej svetovej vojne sa ho zriekol a 13. novembra 1918 napokon Rusko zmluvu anulovalo.

Prvé dve strany mierovej zmluvy podpísanej 3. marca v Brest-Litovsku, ktorá znamenala koniec bojov na východnom fronte prvej svetovej vojny. Prvé dve strany mierovej zmluvy podpísanej 3. marca v Brest-Litovsku, ktorá znamenala koniec bojov na východnom fronte prvej svetovej vojny. Wikimedia Commons

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/1-svetova-vojna, menuAlias = 1-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 19:06