StoryEditor

Takto sa Európou prehnal Blitzkrieg. Pozrite si, koho vojna zmietla

03.05.2015, 00:00
Dnes vám predstavíme turbulentný rok 1940, keď sa aj Slovensko definitívne dostalo do područia nacizmu.

Druhý rok vojny bol pre nemeckého vodcu Adolfa Hitlera doslova zlatými časmi. Po rozdrvení Poľska obrátil svoju ničivú pozornosť na západ a sever. Postup nemeckých vojsk bol naozaj pôsobivý - ako nôž maslom prešli nielen štátmi Beneluxu, ale bleskovo pokorili aj Francúzsko - v tom období považované za najlepšie vyzbrojený štát v Európe.

V tejto fáze Hitlerovi jeho odvážne, no veľmi riskantné manévre vychádzali - Nemci obišli slávnu Maginotovu líniu, ktorá ich mala zastaviť, a cez zalesnené Ardeny (ktoré sa dovtedy považovali za neprechodné pre ťažkú techniku) prekvapili Francúzov. Potom si však nepochopiteľne nechali tesne pred nosom ujsť francúzske a anglické jednotky, ktoré z prístavu Dunkerque utekali na všetkom, čo sa držalo na hladine. Hitler mal však čoskoro naraziť - za kanálom La Manche sa totiž do čela Británie dostal energický Winston Churchill. 


Nemci sa po bleskovom prechode západnou Európou zastavili až pred Dunkerquom. Francúzske vojská stihli ujsť, no na pobreží zostalo obrovské množstvo opustenej techniky. Snímka: ayay.co.uk

Hitler však nezabúdal ani na svojich čerstvých "spojencov" - keď sa mu zdalo, že Slováci si chcú uchrániť priveľa nezávislosti, pozval si "na koberček" našu delegáciu a presadil nastúpenie radikálov naklonených fašizmu - Vojtecha Tuku a Alexandra Macha.

ROK 1940

22. februára
Slovenský snem prijal zákon o pozemkovej reforme. Pri jeho uskutočnení bola neskôr rozdelená iba časť pôdy, a to pôda vykúpená a skonfiškovaná židovským vlastníkom.

20. marca
Nemecké vojská prepadli Nórsko a Dánsko.

10. mája
Nemecko začalo útok na západnom fronte, vpadli do Belgicka a Holandska; v Anglicku vzniká vláda Winstona Churchilla.


Prečítajte si aj to, ako sa vyvíjal prvý rok vojny 1939


14. mája
Kapitulácia holandskej armády.

17. mája
Nemecké jednotky vpadli do Bruselu.

26. mája – 4. júna
Evakuácia britských a francúzskych jednotiek z pevniny z francúzskeho Dunkerque.

10. júna
Kapitulácia posledných nórskych jednotiek; francúzska vláda uteká z Paríža do Tours (neskôr do Bordeaux); Taliansko oznámilo vstup do vojny na strane Nemecka.

14. júna
Nemecké vojská vstúpili bez boja do Paríža.

16. júna
Vymenovaná nová francúzska vláda na čele s Philippom Péteinom.

22. júna
Nemecko podpísalo prímerie s Francúzskom.


Nacisti na čele s Hitlerom víťazoslávne kráčajú pod Eiffelovkou. Snímka: rarehistoricalphotos.com

27. júna
Sovietsky zväz anektoval Litvu, Lotyšsko a Estónsko.

27. – 28. júna
Salzburské rokovania: slovenská delegácia v zložení Jozef Tiso, Alexander Mach a Vojtech Tuka rokovala v Salzburgu s Hitlerom a von Ribbentropom. Nemecko výrazne zasiahlo do našej vnútornej politiky a domácej suverenity, napríklad odstránením Ferdinanda Ďurčanského z politiky a vymenovaním Šaňa Macha za ministra vnútra. (Na snímke vpravo si Hitler podáva ruku s Vojtechom Tukom).

30. augusta
Druhá viedenská arbitráž, dohoda o maďarsko-rumunských hraniciach.

3. septembra
Slovenský snem prijal zákon, ktorý splnomocnil vládu na vykonanie všetkých potrebných opatrení na vylúčenie Židov z hospodárskeho a sociálneho života.

7. septembra 
Začali sa sústredené útoky nemeckého letectva na Londýn.

27. septembra
Nemecko, Taliansko a Japonsko podpísali Pakt troch mocností.

28. októbra
K Paktu troch mocností sa pridalo Maďarsko, Rumunsko a Slovensko.

01 - Modified: 2007-05-22 19:21:59 - Feat.: 0 - Title: Paradox
01 - Modified: 2024-03-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka 02 - Modified: 2023-10-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Najkrvavejšia bitka 2. svetovej vojny, ktorá sa u nás odohrala. Pri bitke o Dukliansky priesmyk zomreli desaťtisíce vojakov 03 - Modified: 2023-07-03 13:32:05 - Feat.: - Title: Novodobí vykrádači hrobov sa zamerali na podmorské cintoríny. Vzácnu oceľ z vojenského krížnika dokážu vyloviť za pol dňa 04 - Modified: 2023-06-08 12:00:00 - Feat.: - Title: V koncentračných táboroch zomierali aj členovia LGBTI+ komunity. Mnohých nezachránil ani koniec druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2023-05-11 11:55:44 - Feat.: - Title: Najhlúpejší nápad armády USA. Počas 2. svetovej vojny vytvorili netopierie bomby, namiesto Japoncov podpálili samých seba
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 11:59