StoryEditor

Ctižiadostivá mrcha? Žofia Chotková pocítila dôsledky vydupaného manželstva s následníkom trónu

08.03.2018, 13:31
František Ferdinand mal na dvore aj mimo neho množstvo povinností, jeho manželka však nemohla stáť po jeho boku. O Žofii si šepkala celá viedenská smotánka a stávala sa terčom klebiet a uštipačných poznámok.

Všetky oči sa upierali na nevestu. Vysoká, štíhla, na sebe šaty z bieleho atlasu, ktoré reportér z novín Neue Freie Presse opísal nasledujúco: „Vlnivo splývajúce girlandy z myrty a kvetov pomarančovníka vinúce sa k lemu šatov a do vlečky pridržiavali volán z bieleho mušelínového šifónu... Biely závoj siahal od čela po päty. Symboly panenstva, myrta a kvety pomarančovníka, boli votkané do briliantového diadému a zdobili svadobnú kyticu uviazanú v Prahe...“

Hoci snúbenci patrili do cisárskej rodiny, svadba sa niesla v civilnom duchu, nebolo tu ani známky po zbytočnom luxuse alebo dvorskom ceremoniáli. Ženích a nevesta mali beztak oči len jeden pre druhého. A keď im starý dekan Hickisch zo Zákup spojil ruky a predniesol obligátnu vetu „pokiaľ vás smrť nerozdelí“, bol to pre oboch najšťastnejší okamih v živote.

To ešte ani oni, ani pozvaní svadobní hostia, dokonca ani tí, ktorí im v tomto zväzku tak dlho a tvrdošijne bránili, netušili, že prianie duchovného nebude vyslyšané. A že Žofiu Chotkovú a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d´Este nerozdelí ani smrť.

Toto je príbeh ženy, v ktorej mnohí súčasníci videli ctižiadostivú „mrchu“, no zároveň jej nemohli uprieť kvality, ktoré ju priam predurčovali pre post, ktorý nikdy nemala zaujať.

Kláštor alebo ústav

Keď sa 1. marca 1868 Žofia Mária Jozefína narodila, v rodine grófa Bohuslava Chotka z Chotkova a Vojnína a Vilhelmíny, rodenej grófky Kinskej, ju už „čakali“ tri sestry a brat Wolfgang. A to mali nasledovať ešte ďalšie tri deti, o ktoré sa musel diplomat v službách rakúskej monarchie postarať.

​Hoci sa mu v roku 1879 podarilo v rámci chúlostivej misie dohodnúť stretnutie a zásnuby korunného princa Rudolfa (syna cisára Františka Jozefa a cisárovnej Alžbety – Sissi) a belgickej princeznej Štefánie, jeho príjmy zďaleka nestačili pokrývať náklady, ktorú so sebou táto profesia prinášala.

Napriek tomu deti dlho žiadne ťažkosti nepociťovali a žili spokojný život potomkov príslušníkov vyšších vrstiev spoločnosti. Ich jedinou starosťou bolo získať čo najlepšiu východu a vzdelanie.

Zo Žofie vyrástla pekná, int...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-27 13:04:30 - Feat.: - Title: Do vnútra ľadovca sa ponorila historicky prvá žena, doteraz nikto jej čin nezopakoval. Potápačka prehovorila, aké to bolo 02 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
28. apríl 2024 09:09