StoryEditor

Spisovateľ a básnik Charles Bukowski: Kým sa dostal na výslnie, prešiel peklom

18.08.2020, 12:05
Chľast a ženy s uvoľnenejšou morálkou pretkávali celý jeho život. Rovnako ako spodina Ameriky či občasné zamestnania. Ale najlepšie sa cítil vo svojej kutici pri písacom stroji a fľaške. Chlapík, ktorý sa nikdy na nič nehral, jeden z najimpozantnejších zjavov svetovej literatúry.

Písal, ako žil: na rovinu, drsne, drzo a bez jedinej barokovej „kudrlinky“. Z niektorých jeho textov až napína žalúdok. Nič pre jemné duše, malomeštiakov a snobov. Preto vám vrelo odporúčame preskočiť pár nasledujúcich strán.

Búrlivák, notorický pijan, povaľač, bitkár a chrapúň s veľkou držkou Henry Charles Bukowski by sa len potešil. Život ho prefackával už od detstva. Jeho násilnícky otec po prvej svetovej vojne slúžil ako seržant americkej okupačnej armády v nemeckom mestečku Ardernach, kde sa zoznámil s miestnou krajčírkou. Tu priviedli na svet syna.

„Narodil som sa ako bastard, teda ako nemanželské dieťa,“ s obľubou neskôr vyhlasoval Bukowski, hoci to nebola pravda. Pravdou však zostáva, že od hlavy rodiny dostával kruté výprasky. Chlapec musel často kosiť trávu pred domom a stačilo, aby pretŕčalo čo len jedno stebielko, a otec schmatol remeň na ostrenie britiev. Nezarovnané steblo sa našlo vždy.

Keď mal Charles trinásť rokov, telo mu pokryli nechutné vredy. Mal ich dokonca aj v ústach. Acne vulgaris, zhodli sa na diagnóze lekári. Aj v tom, že ide o najhorší prípad, aký kedy videli. Dieťa muselo strpieť mučenícku bolesť, keď mu vred za vredom prebodávali elektrickou ihlou a čistili od hnisu a krvi. A jeho vlastní rodičia pociťovali k nemu odpor. Čo by ste robili vy po takom detstve?

Stretávka so smrťou

„Naši otcovia prechádzali po verande, bez práce a pozerali sa, ako jeden z druhého vytĺkame dušu, a potom sa vracali dovnútra, civeli do prázdnych stien a báli sa zapnúť rádio kvôli účtom za elektrinu,“ vracia sa do svojej mladosti v Los Angeles Bukowski v knihe Všetky rite sveta aj tá moja.

Už krátko po jeho narodení rodina utiekla pred krízou v Nemecku do krajiny neobmedzených možností. Bukowski nenávidel strednú školu, kde bol vďačným terčom posmechu. V roku 1939 sa prihlásil na vysokú školu a o dva roky neskôr sa na ňu vykašľal. Chvíľu na nej študoval aj žurnalistiku. Rodičia mu kúpili písací stroj na písanie študijných prác, no keď otec zistil, že na ňom klepe poviedky, vyšmaril ho z domu.

Začína sa dlhá anabáza mladíka po podradných a mnohokrát bizarných zamestnaniach. Zarába len preto, aby mal peniaze na alkohol, veď prvú ligu nasáva už od trinástich rokov. Popritom

zavaľuje svojou tvorbou časopisy. Skôr neúspešne než úspešne. Hladuje, veľa fajčí a ráno vykašliava krv. Telo sa mu za zhýralú životosprá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 05:51