Akebono Brake Slovakia
StoryEditor

Japonci posilňujú svoje postavenie na slovenskom trhu

28.10.2022, 00:00

Japonská spoločnosť Akebono Brake Slovakia, ktorá je lídrom v oblasti vývoja a výroby pokročilých brzdových a trecích materiálov, posilňuje svoje postavenie na Slovensku. Po ozdravných krokoch materskej firmy, ako aj vďaka získaniu nových lukratívnych zákaziek, má firma pred sebou ďalší rozvoj a expanziu na európske trhy v oblasti automotive.

Výroba v Trenčíne nie je ohrozená

Japonci so zameraním na brzdové výrobky pre automobilový priemysel sú odhodlaní naďalej poskytovať svojim zákazníkom na Slovensku aj v Európe kvalitné výrobky, ktoré zaručia bezpečnosť a pokoj počas jazdy motorovými vozidlami. Ako zistili HN, globálny dodávateľ trecích materiálov vrátane brzdových doštičiek a brzdových obložení, či kotúčových bŕzd a bubnových bŕzd, nielen pokračuje vo výrobe, ale má rozbiehať aj výrobu ďalších produktov.

Budúcnosť trenčianskeho závodu spoločnosti Akebono Brake Slovakia je jasná aj na základe finančných ukazovateľov. Firma v minulom roku zvýšila svoj zisk o 10 percent, a to na 2,545 milióna eur. Pozitívne výsledky dosiahla napriek tomu, že jej tržby klesli o 18 percent, čiže na 76,23 milióna eur. Aj tieto čísla teda popreli správy z minulosti, že by japonská materská spoločnosť plánovala zastaviť na Slovensku výrobu bŕzd pre automobily. Naopak, ako potvrdilo vedenie japonskej firmy, istotu čo sa týka práce má nielen okolo 200 ľudí, ktorí sú zamestnaní v Trenčíne, ale aj noví, ktorí ešte len prídu.

O pozitívnom vývoji v závode Akebono Brake Slovakia svedčí skutočnosť, že uplynulé mesiace hľadá ďalších zamestnancov cez webový portál Profesia.sk. Firma potrebuje nových mechanikov, výrobných pracovníkov, špecialistov logistiky či Lean špecialistov. Pokračovanie výroby brzdových systémov pre automobilový priemysel potvrdzujú aj solídné finančné výsledky za posledné obdobie, ktoré sú zverejnené na webstránke FinStat. Navyše, ako zistili HN, pozitívnou správou pre trenčiansky región sú nové projekty, ktoré japonská firma rozbieha vo svojom závode v Trenčíne.

Brzdy pre luxusné nemecké automobilky

V roku 2019 síce spoločnosť Akebono Brake informovala o finančných ťažkostiach, ale sa jej napokon podarilo dohodnúť s veriteľmi a zrealizovať v priebehu dvoch rokov reštrukturalizácii dlhu s veriteľskými bankami. Zmeny s cieľom zvládnuť splatenie dlhu vo výške viac ako pol miliardy amerických dolárov sa nijako nedotkli trenčianskeho závodu.

Naopak, revitalizácia podnikania Japoncom vyšla a už rozbiehajú nové projekty aj na Slovensku. Tie zabezpečia nielen rozvoj firmy, ale aj trvalú prácu pre súčasných aj nových zamestnancov. „Môžem potvrdiť, že v tejto fáze pripravujeme projekt nových vysokovýkonných bŕzd, a to určených pre luxusné nemecké automobilky,“ povedal pre HN japonský konateľ slovenského závodu Akebono Brake Slovakia Yatsuka Shigeki, ktorý jednoznačne vyvrátil špekulácie o tom, že by pre finančné ťažkosti hrozilo zatvorenie podniku.

Aktuálne japonský výrobca pôsobí okrem Trenčína ešte v USA, v Mexiku, Číne, Indonézii, Thajsku, Vietname a, samozrejme, v Japonsku. Okrem výrobných závodov má výskumné a vývojové centrum v Nemecku.

Prestížna cena za brzdový strmeň

Závod spoločnosti Akebono Brake Slovakia slávnostne otvorili v júni 2015. Situovaná je v priemyselnej oblasti Trenčína v susedstve závodu AU Optronics. Na Slovensku sa spoločnosť venuje výrobe bŕzd pre automobilový priemysel.

O tom, že o tieto „automotive“ produkty je záujem, svedčí aj nedávne ocenenie, ktoré získala spoločnosť. Brzdový strmeň NR22, určený pre vytrvalostné preteky na Nürburgring, totiž získal cenu FY2022 Good Design Award organizovanú v réžii Japonského inštitútu propagácie dizajnu. Mimochodom, predmetný brzdový strmeň bol tiež vybraný ako finalista súťaže International Design Excellence Awards 2022 – organizovanej Americkou priemyselnou dizajnérskou spoločnosťou – ktorá je považovaná za najprestížnejšie ocenenie za dizajn na svete.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
20. apríl 2024 01:41