StoryEditor

Kryptomeny nás neskutočne bavia

29.09.2020, 11:00
Blockchain a kryptomeny sú investíciou budúcnosti, hovorí Daniel Tanner, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Platon Finance.

Daniel Tanner, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Platon Finance Daniel Tanner, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Platon Finance

Čomu konkrétne sa venujete?

Vyvíjame platformu, respektíve ekosystém, ktorý bude pomáhať masovej adopcii blockchain technológie, aby sa kryptomeny a blockchain technológie hromadne rozšírili medzi ľudí.

Čím je technológia blockchain taká výnimočná?

Ľudia sú zvyknutí používať kreditné karty a bankové účty, ktoré sú poistené do výšky 100-tisíc eur. V digitálnom svete však nič také neexistuje a riziko sa prenáša na používateľov. Toto je jeden z problémov, ktoré sa nám podarilo vyriešiť. Unikátne je to, že prvky, na ktoré sú ľudia zvyknutí v bankovom svete, sme preniesli do sveta kryptomien.

Aké produkty viete zákazníkom ponúknuť dnes?

Sme vo fáze, keď máme vlastnú digitálnu peňaženku, ktorá sa dá poistiť až do výšky 500 000 eur, teda na päťnásobok bežného bankového účtu. A nad touto digitálnou peňaženkou či digitálnym účtom staviame aplikácie. Ide o platobnú bránu, zmenáreň či digitálny obchod, kde môžu výhodne nakupovať tovary alebo služby, na ktoré sú zvyknutí. Cieľom je, aby ľudia mohli z jedného miesta využívať všetky vymoženosti dnešného digitálneho sveta. COVID-19 urýchlil prechod do digitálu. U nás si digitálnu menu môže uložiť, vymieňať ju a nakúpiť ňou veci. Aplikáciu tiež rozšírime o vzdelávanie v oblasti ekonomiky a digitálnych mien. V rámci platformy chceme umožniť ľuďom privyrobiť si tým, že budú pozývať do platformy ďalších ľudí.

Kto sú vaši cieľoví klienti?

Sú to aj firmy, aj bežní ľudia. Pôvodne sme mali predpoklad, že cieľová skupina budú mladí okolo 30 rokov. Zatiaľ máme asi 1 000 privátnych klientov. A pri nich je vekový priemer asi 50 rokov, z čoho sme prekvapení. Najstarší klient má dokonca 103 rokov. Naši súčasní klienti sú s platformou spokojní, lebo je prehľadná. Nových technológií sa neboja, naopak, baví ich to.

Kryptomeny majú extrémnu volatilitu. Prečo by mali ľudia premeniť svoje peniaze na bitcoin alebo váš platoncoin?

Volatilita kryptomien je skutočne extrémna. Kapitalizácia je dnes len približne štvrtina hodnoty Applu. Trh zatiaľ nie je saturovaný a je len na začiatku svojej cesty. Výhodou je, že pri kryptomenách neexistuje inflácia, dokonca ani skrytá. Uvádza sa hodnota 5 až 8 percent ročne. To je hodnota, o ktorú sa vám každoročne znehodnocuje mena. Práve kryptomeny infláciu nemajú. Investície do blockchainu majú veľký potenciál.

Podľa vás je blockchain technológia budúcnosti.

Blockchain je databáza a databázy dnes riadia takmer všetko. A to bez toho, aby sme si to uvedomovali. Keď otočíte kohútikom a pustíte vodu, riadi to databáza, podobne ako dopravu. Všetko sú to dáta a databázy. Blockchain je v súčasnosti najmodernejší nástroj na spracovanie a správu dát.

Oplatí sa dať časť svojich peňazí do kryptomien?

V budúcnosti sa očakáva vyššia inflácia a kryptomeny by mali rásť. Treba si spraviť dobrý risk management a nedať do jednej investície všetky vaše peniaze. Investovať do blockchainu je to najlepšie, čo dnes môžete urobiť.

Aké sú pohnútky a cieľ vášho podnikania?

Každého podnikateľa motivuje zisk. My to však dnes už berieme ako druhotný produkt. V prvom rade nás to neskutočne baví. Pred mesiacom o nás písali na Harvarde a Yale, čo sú veľké úspechy pre firmu z východnej Európy. Ďalším úspechom je spolupráca s Microsoftom, ktorý nás podporil v rámci svojej podpory startupov. Radi by sme technológie priblížili bežným ľuďom a priateľskou formou vysvetlili, že nie sú také rizikové, ako sa zdá na prvý pohľad.

(natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 03:11