Michal Mašek: Teplo zo zeme dokážeme efektívne využiťMichal Mašek
StoryEditor

Michal Mašek: Geotermálna energia je čistý zdroj, aj na Slovensku z nej môžeme vyrábať elektrinu

01.10.2020, 00:00
Radi by sme na Slovensku vybudovali geotermálnu elektráreň, v energii zo zeme vidíme potenciál, hovorí projektový manažér PW Energy Michal Mašek.

Aký má geotermálna energia potenciál na Slovensku?

Určite väčší, ako sme doteraz dokázali využiť. Na veľkej časti územia máme lokality, ktoré sú bohaté na geotermálne zdroje. Geotermický gradient, teda nárast teploty na jeden kilometer smerom do hĺbky, dosahuje v niektorých územiach aj 45 stupňov Celzia, čo sú výborné podmienky. Na juhu východného Slovenska je to dokonca až 65 stupňov, no v tejto lokalite, žiaľ, chýba voda. Celkovo však máme predpoklady na to, aby sme dokázali využiť podzemné zdroje efektívnejšie a produkovať z nich teplo i elektrinu.

V akej fáze sú vaše projekty?

Máme za sebou prieskumnú fázu, v ktorej sme potvrdili geologické a hydrogeotermálne predpoklady na realizáciu projektov. Tie rozpracúvame do konkrétnejšej podoby, nasledovať bude posudzovanie vplyvov na životné prostredie a následne realizácia prieskumného vrtu, ktorý by mal predpoklady potvrdiť.

V ktorých lokalitách by ste chceli geotermálnu energiu ťažiť?

Na základe širokého spektra údajov sa určili perspektívne oblasti, kde by sme mohli realizovať prieskumné vrty a čerpaciu skúšku. Týmto spôsobom zistíme skutočné parametre geotermálnych zdrojov. Naše dve prieskumné územia sa nachádzajú v okresoch Žiar nad Hronom a Prešov. Tieto regióny majú historicky viacero ekologických záťaží, preto sme radi, že práve v nich je potenciál na výrobu skutočne zelenej energie. Lokality musia byť zároveň vhodné aj s ohľadom na možnosti lokálneho využitia vyprodukovaného tepla a elektriny.

Bude teda na Slovensku stáť prvá geotermálna elektráreň?

Je to naším cieľom. V našom projekte elektrárne s binárnym cyklom počítame s výrobou elektrickej energie a následným využitím zostatkového tepla.

O ako množstve energie je reč sumárne v oboch projektoch?

Inštalovanú tepelnú kapacitu vybudovaných energetických zdrojov predpokladáme na úrovni 500 tepelných megawattov. To znamená, že vyrobené teplo môže pokryť spotrebu tisícok domácností a priemyselných prevádzok v okolí. Vyprodukovaná elektrina smeruje do distribučnej siete a takisto ňou môžeme zásobovať obyvateľov aj výrobu. Celý proces prebieha maximálne ekologicky, bez emisií. Geotermálna energia je čistá a udržateľná, navyše ide o stabilný zdroj nezávislý od vonkajších faktorov, ako je počasie či striedanie dňa s nocou.

Aká bude finančná náročnosť projektov?

Samozrejme, vstupné náklady nie sú zanedbateľné. Spolupracujeme s viacerými odborníkmi na geotermálnu energiu vrátane zahraničných kapacít, aby sme projekty pripravili čo najkvalitnejšie. Cieľom je pokročiť na Slovensku o krok ďalej vo využití tohto cenného zdroja energie.

Michal Mašek (33)

Je senior projektový manažér PW Energy, a.s. Možnostiam využitia geotermálnej energie na Slovensku sa venuje od roku 2011. V súkromných spoločnostiach pracoval ako riaditeľ rozvoja podnikania či šéf medzinárodného tímu v projekte poskytovania IT služieb.

(Natívna informácia)

01 - Modified: 2020-09-30 16:56:56 - Feat.: 0 - Title: Geotermálna energia má potenciál aj na Slovensku. Využijeme ho?
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 09:57