Šimon Šicko, riaditeľ vývojárskej spoločnosti Pixel FederationHN
StoryEditor

Slovenský EY Podnikateľ roka 2018 Šimon Šicko: Ten, kto neinovuje, je veľmi rýchlo mŕtvy

02.11.2020, 23:00
Autor:
redred
Spoločnosť EY v Slovenskej republike vyhlásila už 15. ročník súťaže EY Podnikateľ roka. Ide o slovenské kolo najprestížnejšej svetovej súťaže podnikateľov, ktorá vzdáva hold výnimočným osobnostiam.

HN sú už tradične mediálnym partnerom podujatia.

Aj vy môžete nominovať svojho favorita prostredníctvom nominačného formulára na stránkach www.eypodnikatelroka.sk alebo zaslaním emailu na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

HN vám pri tejto príležitosti prinášajú rozhovory s víťazmi z minulých ročníkov. Slovenským EY Podnikateľom roka 2018 sa vlani v marci stal Šimon Šicko, riaditeľ vývojárskej spoločnosti Pixel Federation. „Herný priemysel sa mení absolútnou rýchlosťou,“ uviedol Šicko v rozhovore pre HN televíziu.

Vaša spoločnosť Pixel Federation prerazila s vývojom hier na mobilné telefóny. Prečo ste si pre svoje podnikanie vybrali práve hry?

Pretože je to niečo, pre čo mám vášeň. Musím však povedať, že podnikanie je skôr vedľajším produktom toho, že som chcel robiť hry. A takto nejako to napokon dopadlo.

Akú úlohu zohrávajú vo vašom biznise inovácie?

Zásadnú. Herný priemysel sa mení absolútnou rýchlosťou. A ten, kto neinovuje, je podľa mňa veľmi rýchlo mŕtvy. Takže my sa musíme neustále obracať a takisto často meniť plány. Deje sa to na polročnej báze.

Dokážete odhadnúť, koľko percent tržieb investujete práve do inovácií?

Neviem to presne povedať, ani by som nechcel hovoriť nejaké konkrétne percento, ale určite je to dvojciferné číslo.

Zvíťazili ste v náročnej konkurencii. V čom vidíte najväčšiu silu vašej spoločnosti, ktorá vás posunula dopredu pred ostatných uchádzačov o titul slovenského EY Podnikateľa roka 2018?

Za najväčšiu výhodu považujem našu firemnú kultúru a zároveň to, akým spôsobom fungujeme v rámci Pixel Federation s ľuďmi, s ktorými spolupracujeme. Je to taktiež fakt, že sa snažíme správať transparentne a férovo vo vzťahu k ľuďom i tretím stranám. Takže možno práve toto je ten unikátny point, ktorý nás posúva vpred. Avšak keď som videl ostatných finalistov, tak som presvedčený o tom, že všetci sú na vysokej úrovni. Je pre mňa veľká česť, že som to vyhral.

Aký je váš najbližší podnikateľský cieľ?

Do soft launcha, to znamená do akejsi skúšobnej doby, sme dostali dva veľké produkty – TrainStation 2 a Steam Cats. Veľmi by som doprial celej našej firme, aby sme znovu zažili veľký úspech s novým produktom. Práve toto sú dve hlavné témy pre najbližšie obdobie.

V ktorej krajine ste najúspešnejší, kde máte najviac hráčov a najväčšie príjmy z vašich hier?

Sú to krajiny takzvaného Tier one, teda prvého stupňa. Ide hlavne o Spojené štáty a Nemecko.

Chystáte sa na expanziu aj do iných regiónov, napríklad do Ázie?

Tým, že podnikáme v online svete, tak v podstate nemáme žiadne hranice. V Ázii nie sme prítomní takým spôsobom, že by sme tam mali nejakého co-publishera. Skôr sme tam len v storeoch. Takže zatiaľ zásadný dosah na týchto trhoch nevidíme. Avšak produkt Diggy´s Adventure nám zaradili do lineupu schvaľovania pre Čínu.

Sídlite v Bratislave. Ste čisto slovenská firma, alebo sa k sebe snažíte sťahovať najlepších špecialistov z celého sveta?

Začali sme proces, keď sa k sebe snažíme brať aj zahraničných kolegov. Máme ich už niekoľko, ale gro naďalej tvoria Slováci.

Máte nejakú predstavu, kde by vaša firma mala byť o päť alebo desať rokov?

Ja som sa nikdy netajil tým, že našim najväčším vzorom je Eset. Takže našim cieľom je dobehnúť Eset.

Čo považujete za najväčší úspech vo svojej profesionálnej kariére?

To je ťažká otázka, lebo tých úspechov bolo viac. Avšak za ten najväčší považujem, keď po dlhej dobe, počas ktorej sa nám nedarilo a zažili sme veľmi veľa neúspechov a zlyhaní, mi napísala jedna hráčka našej hry TrainStation. Vyjadrila sa, že táto hra sa jej veľmi páči. Na to doteraz nikdy nezabudnem, keď sa vám dva roky nedarí a zrazu sa vám ozve váš zákazník a hráč. Vtedy som cítil niečo veľmi silné. Bol to pre mňa ohromný pocit úspechu a znamenalo to pre mňa strašne veľa.

Rozhovor poskytol Šimon Šicko HN televízii 5. marca 2019 krátko po tom, ako ho na slávnostnom galavečere v Bratislave vyhlásili za slovenského EY Podnikateľa roka 2018.

 

Pavel Novotný

 

01 - Modified: 2020-10-27 09:16:59 - Feat.: 0 - Title: EY Podnikateľ roka: V podniku sú najdôležitejší ľudia, bez nich by sa rozpadol
01 - Modified: 2023-03-09 08:39:40 - Feat.: - Title: Slovenská firma mala pred pár rokmi 20 ľudí, dnes dodáva do celého sveta. Produkty poslali do vyše 70 krajín 02 - Modified: 2023-03-08 06:47:46 - Feat.: - Title: EY Podnikateľom roka sa stal šéf spoločnosti Be Lenka 03 - Modified: 2022-03-17 14:08:28 - Feat.: - Title: Šéf banskobystrického pivovaru pre HN: Obávam sa toho, čo sa na nás valí z východu 04 - Modified: 2022-03-09 14:13:25 - Feat.: - Title: Novými slovenskými EY Podnikateľmi roka 2021 sú šéfovia Banskobystrického pivovaru 05 - Modified: 2021-09-08 07:44:16 - Feat.: - Title: Chorvátsky EY Podnikateľ roka pre HN: IT zručnosti znásobia váš potenciál
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 06:15