Jozef KleinHN
StoryEditor

Slovenský EY Podnikateľ roka 2016 Jozef Klein: Majetkovo vstupujeme do vybraných startupov

17.11.2020, 23:00
Spoločnosť EY v Slovenskej republike vyhlásila už 15. ročník súťaže EY Podnikateľ roka. Ide o slovenské kolo najprestížnejšej svetovej súťaže podnikateľov, ktorá vzdáva hold výnimočným osobnostiam.

HN sú už tradične mediálnym partnerom podujatia.

Aj vy môžete nominovať svojho favorita prostredníctvom nominačného formulára na stránkach www.eypodnikatelroka.sk alebo zaslaním emailu na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

HN vám pri tejto príležitosti prinášajú rozhovory s víťazmi z minulých ročníkov. Slovenským EY Podnikateľom roka 2016 sa stal Jozef Klein,  Šéf firmy Asseco Central Europe. „Naša spoločnosť stále rozširuje svoje aktivity do iných krajín a na iné kontinenty,“ povedal Klein v rozhovore pre HN v marci 2017, keď ho porota zvolila za EY Podnikateľa roka.

Akú úlohu zohrávajú vo vašom biznise inovácie?

Naším cieľom sú úspešné realizácie veľkých projektov na základe individuálnych potrieb zákazníkov. Z tohto hľadiska všetky inovácie našich produktov a služieb závisia od potrieb našich zákazníkov. V Asseco však máme priestor aj pre začínajúce firmy. Vyhľadávame, podporujeme a aj majetkovo vstupujeme do vybraných startupov ako strategický partner s cieľom pomôcť realizovať zaujímavé podnikateľské nápady a tak rozširovať vlastné portfólio produktov a služieb. Nepomáhame im len finančne, ale pôsobíme aj ako odborný poradca v oblasti podnikania.

Môžete byť konkrétnejší, o aké startupy ide?

Aktuálne je súčasťou našej skupiny niekoľko startupov. Spomeniem eDocu, čo je Informačný systém vecí, ktoré sa venuje najmä Facility management či Smart City riešeniam. Ďalej je to SCS Smart Connected Solutions, vďaka ktorého riešeniu môžu firmy v plne integrovanej podobe prediktívne sledovať proces servisu a údržby. V poslednom období sa veľmi darí aj nášmu najnovšiemu startupu LittleLane, ktorý implementuje vzdelávacie hry aj na slovenských školách.  A máme ešte veľa ďalších startupov a labov po celom svete.

Čo považujete za svoj najväčší podnikateľský úspech?

Sme na trhu už takmer 27 rokov, čo je určite úspech. Ak by som však mal vypichnúť niečo mimoriadne, musím spomenúť samotné vybudovanie skupiny Asseco, ktorá je v súčasnosti jednou z najväčších softvérových domov v strednej Európe a svoje aktivity stále rozširuje aj do iných krajín a kontinentov. Pri jej zrode stáli Slováci a Poliaci. A v neposlednom rade ja osobne považujem každého spokojného zákazníka za úspech.

Podľa čoho sa rozhodujete pri jednotlivých akvizíciách?

Asseco realizuje akvizície firiem, ktoré buď posilnia jej spôsobilosť v jednotlivých sektoroch, alebo poskytnú príležitosť pre vstup na nové geografické trhy. V tejto oblasti budeme aj naďalej aktívni. V rámci skupiny Asseco máme v pláne zrealizovať veľký konsolidačný projekt s posilnením pozície Slovenska. V tejto chvíli vám však ostatné detaily ešte nemôžem prezradiť.

Chystáte v súvislosti s rozširovaním biznisu aj naberanie nových ľudí?

Celosvetovo Asseco zamestnáva viac ako 22-tisíc ľudí, pritom v strednej Európe je to viac ako dvetisíc pracovníkov. Mení sa trh a jeho požiadavky na informačné systémy. Potreba IT zdatných ľudí je tak stále aktuálna aj v našej spoločnosti.

Mnoho firiem sa v súčasnosti sťažuje na nedostatok kvalifikovaných ľudí. Týka sa tento problém aj vás?

Áno, je to pre nás výzva rovnako ako pre ostatné IT spoločnosti. Kvalitných mladých ľudí sa snažíme získať aj prostredníctvom našich programov ako je napríklad Trainee program či Program Referencia. Okrem toho sa neustále snažíme udržiavať dobré vzťahy s vysokými školami.

V čom vidíte hlavné výhody slovenského IT sektora oproti západnému svetu?

Keďže sme medzinárodná firma, na IT trh sa pozeráme komplexne. Výraznejší rozdiel v porovnaní s vyspelejšími ekonomikami je v tom, že slovenský zákazník je konzervatívnejší a opatrnejší, pokiaľ ide o vlastné dáta. Ide napríklad o využívanie outsourcingu a cloudových riešení a služieb. Musím však povedať, že v poslednom období dochádza aj v tejto oblasti k zmenám a rastie záujem zákazníkov o outsourcing jednoduchších IT služieb. 

 

Pavel Novotný

01 - Modified: 2020-10-27 09:16:59 - Feat.: 0 - Title: EY Podnikateľ roka: V podniku sú najdôležitejší ľudia, bez nich by sa rozpadol 02 - Modified: 2020-10-28 17:32:09 - Feat.: 0 - Title: Slovenský EY Podnikateľ roka 2018 Šimon Šicko: Ten, kto neinovuje, je veľmi rýchlo mŕtvy 03 - Modified: 2020-11-10 08:38:57 - Feat.: 0 - Title: Slovenský EY Podnikateľ roka 2017 Michal Weis: Naše dáta pomáhajú šetriť miliardy
01 - Modified: 2021-04-07 18:09:42 - Feat.: - Title: EY Podnikateľom roka sa stal šéf Martinusu​ Michal Meško 02 - Modified: 2020-10-27 09:16:59 - Feat.: - Title: EY Podnikateľ roka: V podniku sú najdôležitejší ľudia, bez nich by sa rozpadol 03 - Modified: 2018-08-15 13:59:43 - Feat.: - Title: Muž, ktorý dáva smartfónom život
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 23:05