StoryEditor

Expert talks: Green mobility – ekologická doprava pre verejnosť by mala byť prioritou

25.02.2021, 08:50
Železničná infraštruktúra v krajinách strednej a východnej Európy je dlhodobo zanedbávaná. Takmer všetky investície odchádzajú do cestnej dopravy. Na druhej strane sa zvyšuje počet obyvateľov, chceme viac cestovať. Je riešením aktuálnej situácie železničná doprava? Dozviete sa v novom dieli relácie Expert Talks.

O problematike ekologickej dopravy sa v HN televízii v relácií Expert Talks porozprávame s Branislavom Voškom, CEO Siemens Mobility Slovensko.

Dopyt po prepravných kapacitách stále stúpa. Či už ide o prepravu ľudí alebo tovaru, predikcia založená na základe historického vývoja hovorí, že tieto kapacity budú aj naďalej rásť. Preto sa spoločnosť Siemens snaží nájsť trvalo udržateľný a ekologický spôsob, akým zabezpečiť zvyšovanie dopravných kapacít v železničnej doprave.

Podľa štatistík má železničná doprava najmenšiu energetickú náročnosť na počet prepravených osôb alebo tovarov, vlak sa nachádza približne v 20 percentách energetickej náročnosti v porovnaní s lietadlom. Cieľom spoločnosti Siemens v železničnej doprave je postupné znižovanie emisií sklenníkových plynov. V rozhovore sa dozviete viac o aplikácií Siemens Mobility Digital Train Operations, ktoré spoločnosť Siemens vytvára pre efektívne a bezpečné riadenie železničnej dopravy.

Siemens Mobility Slovensko sa venuje aj oblasti riadenia cestnej premávky v mestách. Pán Voška v rozhovore popíše aj technológie, ktoré spoločnosť Siemens prináša pre smart riadenie cestnej svetelnej signalizácie. Koncept Sitraffic zabezpečuje integrované monitorovanie a kontrolu dopravných zón. Čo si pod tým môžeme predstaviť? Dokáže zefektívniť aj premávku hromadnej dopravy v mestách?

Parkovanie v mestách je taktiež veľká téma, ktorá ovplyvňuje dopravu, jej tok a riadenie. Prináša Siemens aj v tejto oblasti nejakú inováciu?

Viac o téme sa dozviete v našom online rozhovore.

Ďakujeme za otázky do diskusie. Diskusia k rozhovoru bola ukončená.

  Otázka č.5 Martin Zameriava sa Siemens aj na riešenia pre mestskú hromadnú dopravu? Branislav Voška Áno. Siemens Mobility ponúka produkty, riešenia a riadiace systémy pre dopravu metrom, prípadne električkou, pre plánovanie dopravy, alebo zlepšenie grafikonov v závislosti od sledovaných dopravných tokov. Ponúkame ale rovnako aplikácie pre konečného zákazníka (cestujúceho), ktoré umožňujú plánovanie jeho dopravy "z bodu A do bodu B", keď aplikácia "poskladá" trasu z rôznych módov dopravy (električka, metro, autobus, taxi atď.) podľa zadaných kritérií zákazníka. Takéto riešenia vyžadujú nevyhnutne zdieľanie údajov (napr. grafikony prevádzkovateľov dopravy). Otázka č.4 Michal Aké riešenia prináša Siemens pre zlepšenie parkovania v mestách? Branislav Voška Siemens Mobility ponúka v oblasti statickej dopravy viaceré riešenia pre sledovanie voľnosti parkovacích kapacít, ich predikciu s závislosti na jednotlivých dňoch v týždni, prípadne roku, rovnako ako aj hodine dňa s možnosťou online rezervácie takéhoto parkovacieho miesta (napr. pre kamión na odpočívadle - povinné prestávky). Máme aj technické riešenia pre riadenie statickej dopravy a jej spoplatnenia spôsobom obmedzenia vjazdu (čiastočného, prípadne úplného), alebo regulovania výšky poplatku za parkovné v dotknutej oblasti v závislosti na počte voľných parkovacích miest, prípadne miery znečistenie v dotknutej oblasti. Otázka č.3 Peter Je možné aplikácie na riadenie dopravy nastaviť podľa potrieb prevádzkovateľa? Prípadne aj na diaľku? Branislav Voška Na túto otázku neexistuje priama odpoveď, pretože to priamo súvisí s konkrétnym technickým riešením, ale v zásade áno. Otázka č.2 Jozef M. Ako sa prejavuje digitalizácia pri vývoji lokomotív? Branislav Voška Zvýšením bezpečnosti, znížením energetickej náročnosti, znížením časovej a ekonomickej náročnosti údržby a tým zvýšením disponibility vozidla vďaka čomu sa zvyšuje dostupnosť dopravnej obslužnosti, čím narastá komfort pre cestujúcich a zvyšuje sa návratnosť investície pre obstarávateľa, prípadne prevádzkovateľa. Otázka č.1 Jozef M. Ako sa prejaví komfort cestujúcich v súvislosti s digitalizáciou vlakových súprav? Branislav Voška Predovšetkým zvýšenou bezpečnosťou, pohodlím cestovania a zvýšenou dostupnosťou prepravných výkonov a kapacít.

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2021-06-26 08:09:23 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 02 - Modified: 2021-06-26 08:24:28 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 03 - Modified: 2021-06-26 08:08:56 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 04 - Modified: 2021-06-26 08:25:08 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 05 - Modified: 2021-06-26 08:25:45 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť starostlivosti o diagnostické prístroje
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 07:11