Továreň na spracovanie kakaa v Baracoa.Proxenta
StoryEditor

Slovenský kapitál v kubánskej Baracoe. Ako funguje spoločný podnik na spracovanie kakaa

06.11.2025, 00:00

Mesto Baracoa je kolískou kubánskej čokolády, práve odtiaľto pochádza väčšina ostrovnej úrody kakaa. Srdcom spracovateľskej tradície je miestna továreň, ktorá je garantom prémiovej kvality.

Advertisement

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Proxenta.

Na východnom cípe ostrova Kuba, medzi riekami Toa a Duaba, leží malebná Baracoa. Kakao je tu súčasťou života: pochádza z malých fariem, pestuje sa v bio-kvalite, zber je ručný a bôby sa hneď fermentujú a sušia neďaleko polí.

Baracoa dlhodobo produkuje približne 75 percent kubánskej úrody kakaa a je prirodzeným centrom ostrovnej čokolády. Miestna „čokoládovňa“ – dnes Empresa de Derivados del Cacao – funguje nepretržite od roku 1963.

Legendárny Che a ideálne podmienky

K tradícii sa viaže aj zaujímavý historický moment: továreň v Baracoe bola slávnostne otvorená v apríli 1963 legendárnym ministrom priemyslu Ernestom „Che“ Guevarom. Dnes sa o nej v kubánskych médiách píše ako o stredobode spracovania kakaa na ostrove – opiera sa o ideálne lokálne podmienky s ročným úhrnom zrážok približne 1 500 až 2 500 milimetrov a priemernou teplotou 24 až 28 °C, ktoré kakau prajú.

image

Továreň v Baracoe bola slávnostne otvorená v apríli 1963 legendárnym ministrom priemyslu Ernestom „Che“ Guevarom.

Proxenta

Kto prechádza Baracou, nezacíti len vôňu fermentujúcich bôbov. Môže si na vlastnej koži, respektíve na vlastnom jazyku overiť, že spracovanie plodiny priamo pri zdroji má logiku i nesporné výhody: kratšie trasy, rýchlejší obeh zásob, lepšia kontrola vstupu, tým pádom vyššia kvalita. A výsledkom je prémiová čokoláda. Stačí zájsť do Casa del Cacao, kde zvedavému návštevníkovi ponúknu ochutnávky a nápoje z miestneho kakaa, na ktoré len tak nezabudne.

Baracoa: miesto, kde je kakao doma

V auguste 2025 vznikol v Baracoe nový spoločný podnik Baracocoa S.A. Partnermi sú kubánska Alimentos y Bebidas (Alimcor) S.A. a slovenská Proxperia a.s. zo skupiny Proxenta. Deklarovaný cieľ je spracovanie kakaa a výroba čokolád a kakaových derivátov (liquor, maslo, prášok, zmesi, pasty) pre domáci trh aj export. Projekt je previazaný s fabrikou z roku 1963, ktorá má fungovať ako výrobná báza. V roku 2017 prešla fabrika kompletnou rekonštrukciou, ktorá ju posunula na úplne novú úroveň. Do závodu boli implementované moderné európske výrobné linky, ktoré zabezpečili zvýšenie efektivity a kvality produkcie.

image

Spracovanie bližšie k pôvodu skracuje logistiku, zrýchľuje obeh kapitálu a lepšie chráni kvalitu vstupu

Proxenta

Zmysel takéhoto nastavenia je pragmatický. Spracovanie bližšie k pôvodu skracuje logistiku, zrýchľuje obeh kapitálu (cash-cyklus) a lepšie chráni kvalitu vstupu v čase, keď je globálny trh stále rozkolísaný. Aj preto regionálne médiá opisujú Baracocou ako projekt, ktorý chce naviazať na priemyselnú tradíciu a posunúť kubánsku produkciu smerom k vyššej pridanej hodnote. Tento joint venture je oficiálne schválený na 25 rokov s možnosťou predĺženia podľa platných kubánskych pravidiel (25-ročný horizont je v súlade s kubánskou praxou).

Čo to znamená pre potenciálneho investora

Kto uvažuje o kakau v portfóliu, môže na to ísť viacerými spôsobmi. Komoditné produkty naviazané na futures prinášajú čistú cenovú expozíciu, ale žiadnu väzbu na konkrétny priemyselný projekt. Akcie veľkých potravinárov zas miešajú cenu suroviny s ich vlastnou stratégiou a maržami.

Baracocoa S.A. reprezentuje iný typ príbehu: equity viazané na reálnu výrobu pri zdroji. Pre slovenských investorov to môže byť jedným z dôvodov, prečo sa na Baracou pozrieť bližšie: spája dlhoročnú „čokoládovú“ tradíciu, existujúcu fabriku a novú kapitálovú a technologickú injekciu. A v čase, keď sa trh po rekordoch usádza v rozkolísanejšom pásme, dávajú projekty pri zdroji zmysel o to viac — prémiová kvalita a pružná výroba sú dnes jednoducho hodnotné vlastnosti. Baracoa sa do tohto trendu prirodzene hodí – má surovinu, know-how aj tradíciu spracovania. V nasledujúcom texte si to rozoberieme na konkrétnych scenároch.

Chcem vedieť viac o projekte Baracocoa - proxenta.sk/projekty/revolucna-investicia

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
21. november 2025 22:59