StoryEditor

Úver chce reálny podnikateľský zámer

16.08.2005, 00:00

SZRB, a. s., je pri poskytovaní svojich produktov zameraná výlučne na segment malého a stredného podnikania, pričom môže ísť aj o začínajúcich podnikateľov bez histórie. Banka je pripravená poskytnúť poľnohospodárskym subjektom úvery a bankové záruky na finančné úvery čerpané v komerčných bankách. Požiadať o úver alebo bankovú záruku môže poľnohospodársky subjekt (fyzická alebo právnická osoba) hospodáriaci na pôde, takisto aj spracovateľ poľnohospodárskej produkcie. Túto skutočnosť musí mať zapísanú v predmete podnikateľskej činnosti vo výpise z obchodného registra. Prostredníctvom úverov sa umožňuje prístup k investičnému a prevádzkovému kapitálu. Úvery sa poskytujú s maximálnou splatnosťou 10 rokov, maximálna výška úveru je 50 mil. Sk, minimálna výška úveru je 100 tis. Sk.
Prostredníctvom bankových záruk sa sprístupňujú finančné úvery komerčných bánk pre tých klientov, ktorí nedisponujú v potrebnom rozsahu vhodnými vlastnými zabezpečovacími prostriedkami. Bankové záruky sa poskytujú na max. lehotu 10 rokov a max. výšku 30 mil. Sk, resp. max. 70 % z istiny úveru. Novinkou je úver pre poľnohospodárskych prvovýrobcov s možnosťou opätovného každoročného poskytnutia úveru spolu na obdobie maximálne 5 rokov.
Cieľom týchto úverov je poskytnúť pomoc pri preklenutí prechodného nedostatku finančných prostriedkov spôsobeného sezónnosťou poľnohospodárskej prvovýroby a externými vplyvmi, ako aj pomoc pri preklenutí prechodného nedostatku finančných prostriedkov vyplývajúceho z časového nesúladu medzi vznikom nákladov na založenie úrody a nákup krmív a poskytnutím dotácie (priamych platieb) z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
Základnou podmienkou pri poskytovaní úverov a bankových záruk je podmienka primárnej návratnosti vložených prostriedkov, teda predložený podnikateľský zámer musí byť založený na reálnych predpokladoch návratnosti poskytnutých finančných prostriedkov. V prípade nedostatočnej primárnej návratnosti (krátka história podnikateľa) sa kladie zvýšený dôraz na sekundárnu návratnosť (zabezpečovacie prostriedky), ako aj spoluúčasť podnikateľa na financovaní predloženého projektu. V neposlednom rade je to kladný výsledok finančných analýz. Výsledkom musí byť dostačujúca bonita klienta, v nadväznosti na ktorú banka určí podmienky poskytnutia úveru alebo bankovej záruky (výška úveru alebo bankovej záruky, výška úrokovej sadzby, rozsah a druh zabezpečovacích prostriedkov). Poplatok za poskytnutie úveru je jednorazový vo výške 1 % z istiny úveru a poplatok za vystavenie bankovej záruky je takisto jednorazový, avšak variabilný v závislosti od trvania a druhu bankovej záruky v rozpätí od 0,9 % do 4,8 %.
Vyplnenú žiadosť spolu s požadovanými dokladmi potrebnými na posúdenie predkladá žiadateľ do SZRB, a. s., priamo do centrály alebo prostredníctvom siete regionálnych pobočiek. Po posúdení žiadosti je klient bezodkladne informovaný o schválení, resp. neschválení žiadosti. V prípade kladného posúdenia SZRB, a. s., vystaví potrebné dokumenty. Žiadosti sú vybavované rýchlejšie v prípade kompletného predloženia požadovaných dokladov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/agrokomplex, menuAlias = agrokomplex, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 05:34